Пригоди

У Харкові через вибух загинули двоє курсантів ДСНС: керівник примусив їх розбирати снаряд

Курсанти 21 та 22 років померли від отриманих травм в кареті швидкої

Цей материал також доступний

У Харкові через вибух снаряду загинули двоє курсантів Національного університету цивільного захисту України. Про це повідомляє Суспільне.

Трагедія сталася близько 14:30 31 травня 2023 року в приміщенні гуртожитку, де живуть та навчаються курсанти.

– Це був наказ керівника. Два хлопці намагалися прибрати вибухову речовину зі снаряда, щоб зробити муляж. Курсантам поставили умову: якщо вони цього не зроблять, їх не відпустять у звільнення, а весь взвод та курс змусять бігати по стадіону. Інші курсанти сиділи в аудиторії, яка розташована поряд. Спочатку було тихо, потім пролунав вибух. Спочатку подумали, що було влучання, – сказав співрозмовник видання.

За його словами, один хлопець отримав поранення, він сидів в аудиторії біля дверей.

– Його накрило дверима від вибухової хвилі. Одногрупники витягнули пораненого на вулицю та передали співробітникам санчастини. Згодом рятувальники дістали загиблих хлопців. Снаряд розбирали без нагляду начальника та викладачів. Інше керівництво у цей час займалося своїми обов’язками, командир взводу та викладачі пішли на обід, інші були на шикуванні з іншими курсантами. Нині поліція проводить розслідування.

Заступник, командир взводу та викладачі говорили керівнику, який віддав наказ, що не треба давати курсантам задачу розбирати вибухонебезпечний предмет. Але він нікого не слухав, – повідомив співрозмовник.

Речник обласної прокуратури Дмитро Чубенко сказав, що двоє курсантів 21 та 22 років померли від отриманих травм в кареті швидкої допомоги по дорозі до лікарні. Всі вони були студентами 3-го курсу.

Чотирьох посадовців Національного університету цивільного захисту відсторонили на час розслідування загибелі двох курсантів та поранення ще одного. Речник ДСНС Олександр Хорунжий у коментарі Суспільному додав, що відсторонені були відповідальними за навчальний процес.

“Комісія апарату ДСНС вже проводить службове розслідування. Наразі 4 особи, відповідальні за навчальний процес, відсторонені. Ми зацікавлені у тому, щоб винні отримали справедливе покарання. Це великий біль та непоправна втрата”, – повідомили в ДСНС.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button