ЕкономікаПолітикаСуспільство

У рф заявили, що блокуватимуть зернову угоду, поки Україна не дозволить експорт аміаку

У рф заявили, що блокуватимуть зернову угоду до відновлення експорту аміаку.

Про це повідомляє Дзеркало тижня.

– “Росія поінформувала Координаційний центр у Стамбулі про рішення обмежити реєстрацію суден для порту “Південний”, поки не здійснюється експорт аміаку. Зараз він не здійснюється, – сказав представник генсека ООН Стефан Дюжаррік.

Він нагадав про те, що в травні з українських портів вийшли всього 33 судна із зерном, це вдвічі менше, ніж у квітні. А з 24 травня кількість команд фахівців, які проводять інспекції суден, скоротилася з трьох до двох.

30 і 31 травня росія зареєструвала для інспекції тільки одне вхідне судно на порт “Чорноморськ”, хоча інші сторони підтвердили десять суден на три порти. А 1 червня рф знову відмовилася реєструвати вхідний флот, зірвавши складання інспекційного плану.

В очікуванні інспекції в територіальних водах Туреччини перебувають 50 суден, на які має бути завантажено 2,4 мільйона тонн продовольства. Деякі судна стоять там уже понад три місяці.

Раніше агентство Reuters писало, що Київ може погодитися відновити роботу аміакопроводу “Тольятті-Одеса” під гарантії стабільної роботи зернової угоди. Експорт російського аміаку територією України зупинено з початку повномасштабної війни.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button