Суспільство

«Зернова угода» досі не працює повноцінно, - ООН

Угода передбачає експорт з трьох портів

Цей материал також доступний

Повноцінну реалізацію Чорноморської зернової угоди досі не забезпечено, попри заяви Росії про продовження її дії. Про це заявили в ООН, повідомляє агентство Reuters.

В ООН нагадали, що “зернова угода” передбачає експорт Чорним морем з трьох портів. Але з 29 квітня жодному кораблю не дозволили зайти до порту “Південний”, що знаходиться під Одесою.

“Організація Об’єднаних Націй та Туреччина тісно співпрацюють з іншими сторонами з метою відновлення повноцінних операцій… та усунення всіх перешкод, які заважають проведенню операцій та обмежують сферу дії ініціативи”, – сказано у заяві.

Україна звинуватила Росію в тому, що та фактично викреслила порт «Південний» з Чорноморської угоди. РФ зі свого боку скаржиться, що не може експортувати аміак трубопроводом до порту «Південний» відповідно до домовленостей з Туреччиною та ООН.

У п’ятницю в ООН підтвердили, що експорт добрив, у тому числі аміаку, «поки що» не здійснювався.

Загалом сьогодні переходу в українські порти очікують 54 судна. Спільний координаційний центр (СКЦ), до якого входять представники України, Туреччини, ООН та рф отримав 11 заявок для реєстрації.

У п’ятницю СКЦ погодив проходження двох суден. Зараз в українських портах завантажується 13 суден: шість – у Чорноморську та сім – в Одесі.

Тим часом середня кількість щоденних перевірок на вході та виході суден у травні знизилася до 3,2 – це найнижчий показник від запуску зернової ініціативи у серпні минулого року.

Росія у четвер заявила, що якщо її вимоги збільшення експорту зерна й добрив не будуть виконані, вона не продовжить угоду після 17 липня. З такою самою погрозою Москва виступала у березні, нагадує Reuters.

Нині Росія намагається реалізувати дві свої вимоги, пояснюється в публікації. По-перше, вона прагне запустити роботу трубопроводу з транспортування аміаку до українського порту «Південний» для подальшого експорту на світові ринки. По-друге, вимагає під’єднати до міжнародної платіжної мережі SWIFT «Россельхозбанк», відключений від неї в рамках санкцій.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button