Суспільство

Вартість шкільних обідів у Миколаєві подорожчала вдвічі, зате в меню будуть половинки бананів

Переможець має годувати вихованців 83 міських навчальних закладів

Цей материал також доступний

Міське управління освіти Миколаєва провело закупівлю послуг харчування в школах та дитсадках в 2023 році. Чиновники без конкурсу віддали контракт на 100 млн грн місцевому комунальному підприємству за власною ж рекомендацією. Вартість обіду подорожчала вдвічі, зате в меню будуть банани, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Вказується, що закупівлю послуг організації харчування дітей в навчальних закладах провели за два тижні, що є рекордним строком для подібних конкурсів у Миколаєві.

Тендер проводився за процедурою відкритих торгів з особливостями. Це дозволяє визначити переможця, навіть якщо на конкурс приходить лише один претендент. Саме так трапилося і цього разу. На торги з очікуваною вартістю майже 100,8 млн грн подало заявку лише комунальне виробниче підприємство з організації харчування в навчальних закладах.

Замовник та виконавець відмовилися від симуляції конкуренції. Пропозиція учасника збіглася з очікуваною вартістю закупівлі до копійки: 100 759 615,90 грн. Ще одна деталь: на вимогу управління освіти учасники тендеру мали надати відгук іншого замовника щодо якості виконання аналогічного договору. І такий відгук надано: від самої ж начальниці управління освіти щодо виконання аналогічного договору у 2021 році.

Управління освіти 16 травня оголосило про намір укласти договір із комунальним виробничим підприємством з організації харчування в навчальних закладах.

Переможець має годувати вихованців 83 міських навчальних закладів. Раніше частина шкіл та дитсадків самостійно закуповували продукти для своїх їдалень. Але згодом для всіх були запроваджені єдині правила з єдиним виконавцем послуг.

Комунальне виробниче підприємство з організації харчування в навчальних закладах не оприлюднило свої фінансові результати за 2022 рік. Утім, торік КП мало два бюджетні контракти. Зокрема, із виконкомом Миколаївської міськради на гаряче харчування для тероборони вартістю 18 млн грн. А також – на організацію харчування в школах та дитсадках Миколаєва. Договір був підписаний у січні минулого року на 30,7 млн грн. Через російське вторгнення і припинення офлайн навчання в школах міста суму договору було зменшено до 12,1 млн грн.

У договорі 2022 року з тим самим КП були передбачені наступні ціни: для дітей 1 – 4 класів – 26,20 грн на день, пільгової категорії дітей 1 – 4 класів – 37,40 грн, пільгової категорії дітей 5 – 11 класів – 51,80 грн. На харчування вихованців дошкільних закладів (ДНЗ) передбачалося для груп раннього віку – 40,20 грн, дошкільного віку – 52,80 грн.

У вересні – грудні цього року шкільні та дитсадкові обіди коштуватимуть вдвічі дорожче. Рішення про нову граничну вартість харчування було затверджено виконкомом Миколаївської міськради напередодні оголошення тендеру, 27 квітня. Нагадаємо, 70% від вартості харчування заплатять батьки. В школах з міського бюджету фінансуватимуться обіди тільки для пільгових категорій учнів.

За договором, у 2023 році годувати дітей будуть за такою ціною на день:

для пільгової категорії учнів 1 – 4 класів – 50,50 грн,
для пільгової категорії учнів 5 – 9 класів – 60,20 грн,
для пільгової категорії учнів 10 – 11 класів – 69,90 грн,
в дитсадках для груп раннього віку – 92,30 грн,
в дитсадках для груп дошкільного віку – 121,20 грн.

Уперше під час тендеру одночасно з калькуляцією затверджено чотиритижневе меню з урахуванням вимог реформи шкільного харчування. Нагадаємо, реформа шкільного харчування впроваджена за ініціативою дружини президента. Очікувалося збільшення страв традиційної української кухні, свіжих овочів та фруктів тощо.

У меню для миколаївських школярів з’являться щоденні 100 грамів свіжих фруктів: пів банана або пів яблука. З-поміж нових для шкільних їдалень страв: сочевиця зі спеціями, булгур та рис з орегано, курка запечена по-італійськи, львівський сирник з морквою тощо. У дитсадках звичні горохові супи та макарони з котлетами урізноманітнять мексиканською «чілі кон карне з куркою», курячими нагетсами та кабачковими оладками.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button