Тема дня

Мобілізація в Миколаєві: чи торкнулася вона депутатів, чиновників, робітників великих підприємств

Уривок зі статті про роботу «воєнкоматів», міфи про ТЦК та мобілізацію

Цей материал також доступний

Щоб зрозуміти, як працює ТЦК в умовах воєнного стану та оголошеної мобілізації, видання “Преступності.НЕТ” поспілкувалося з представниками центрів комплектування. Під час розмови офіцери* ТЦК простими словами розповіли про свою роботу та спростували міфи навколо своєї діяльності.

*Відповіді на запитання надали: офіцер мобілізаційного відділу Інгульського районного територіального центру комплектування (Юлія), офіцер обласного територіального центру комплектування Володимир Тимошин та майор – заступник начальника відділу військового обліку та бронювання обласного територіального центру комплектування (Олег).

Володимир Тимошин: До того, я вам скажу, свою особисту думку. Я ж бачу, хто в нас на теперішній час в місті Миколаєві працює в органах місцевого самоврядування, органах влади. Бачу багато чоловіків віком 30-40 років, які всі мають вищу освіту, майже всі вони закінчили військову кафедру, майже всі вони офіцери запасу. Але вони також бігають. В бухгалтеріях сидять, папірець перебирають, мають бронь та щось там розказують онлайн. Якісь конференції проводять. Подивіться, у нас на депутатів міської ради та обласної ради. Хто служить? Два з міської ради й один з обласної. А інші хто в нас? Волонтери. З огляду на це я взагалі вважаю, що вони надалі не мають права працювати в органах державної влади й бути депутатами. Бо вони не захищали свою Батьківщину і відсиділися під час війни в теплих місцях. А більшість з них взагалі по пів року, по 8 місяців були на Західній Україні, онлайн працювали, отримуючи заробітну плату. Це моя особиста думка.

Ще не дуже справедливо, що коли людина не проходила службу до 27 років, то вона не підлягає призову. Бо, вочевидь, це мама з папою вирішили, щоб дитина не служила. В той час як інші мама з папою, які працюють десь на заводі або в колгоспі, в селі, не змогли влаштувати дитину і вона в 18 років пішла до Збройних сил України, була призвана. Наприклад, в 19 років замінилася, а коли їй було 20, то почалася війна, і вона в 20 років зобов’язана йти захищати країну. А інший лоботряс, якому 27 років, чого, коли його побачиш і не скажеш, бо виглядає на всі 40, тільки викладає в TikTok, в Facebook, як вони в фітнес-клубах, на дискотеках. Але вони маленькі, їх не можна призивати. Тому потрібно міняти законодавство України. Зменшувати це відтермінування хоча б до 25. Вища освіта повинна одна, тобто тільки якщо ти здобуваєш першу освіту, ти не підлягаєш мобілізації. А другу, третю, четверту – всі повинні бути мобілізовані. Так само потрібно вводити комісійне обстеження та перевіряти, чи дійсно людина кимось опікується…

З 30 грудня 2022 року відповідно до постанови 1487 мобілізацією і мобілізаційними заходами повинні в першу чергу не ТЦК, а органи місцевої влади, органи місцевого самоврядування, керівники підприємств. Хто в нас сьогодні може повістки роздавати, відповідно до постанови 1487? Органи місцевої влади, поліція, органи державного управління. Тобто сьогодні в кожній ОТГ повинна бути особа відповідальна за мобілізацію. Так само як в міськвиконкомі.

– А у Миколаєві такі люди є?

Володимир Тимошин: Хороше питання. Поставьте його нашому керівнику Сєнкевичу, є в нього такі люди чи ні. На додаток, зазначена постанова визначає штат, який повинен бути, і заробітну плату, яку вони повинні отримати.

Дуже сподіваюся, що деякі керівники підприємств це побачать. І керівники, в тому числі міста Миколаєва, що відповідальність за статтею 114 прим, яка передбачає до 8 років позбавлення волі за перешкоджання діяльності ЗСУ, ще ніхто не скасовував. Ці статті стосуються і керівників підприємств, керівників місцевих ОТГ. Я вже не кажу про адміністративну відповідальність за статтею 210.

Дивіться, що робить у нас сьогодні. Дуже великі підприємства, такі поважні, які у нас називають себе містоутворювальними. Територіальний центр відповідно до законодавства надає такому підприємству моброзпорядження і зазначає: “Ви зобов’язані направити до нас 4 квітня..” І перелік осіб. Що роблять керівники підприємства? В той день, коли отримують це моброзпорядження, іншим наказом відправляють всіх людей з зазначеного переліку до 5 квітня у відпуску без збереження заробітних плат. Надаються нові мобілізаційні розпорядження. Вже 5-го квітня просимо направити до нас 7-го. Вони 7-го відправляють людей у відпуску.

Виникає запитання, а де тут робота правоохоронного органу? Для прикладу скажу, ще на теперішній час, якщо я не помиляюсь, тільки з Інгульського РТЦК до другого відділу поліції направлено заяви про розшук та доставлення приблизно на 7400 осіб. Мова про солдатів, сержантів, офіцерів. Скільки розшукано та доставлено? Нуль. Все. Розумієте? Сталося так, що всі втомилися та чомусь вважають, що сьогодні тільки ТЦК і РТЦК стосується війна, більше нікого. Всі вирішили, що це не їхня справа.

Читайте новини першими

Связанные статьи

2 комментариев

  1. Странно, а где военные, полиция, пограничники и другие "силовики"? Почему граждане сначала платят налоги на содержание силовых органов, а затем вместо этой армии должны защищать страну?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button