ПолітикаПригодиТема дня

Миколаївський ексдепутат партії Порошенка виявився фігурантом справи про хабар голови Верховного Суду

У справі про хабар в $2,7 мільйони у екс-голови Верховного суду Всеволода Князева було два спільника – адвокат та довірена особа.

Як повідомляє РБК-Україна, на опублікованих записах НАБУ фігурує Кирило Горбуров. РБК-Україна вважає, що він на записах позначений як адвокат.

Втім, голос Кирила Горбурова схожий на голос “Довіреної особи голови ВС” на опублікованих НАБУ записах.

Як і Князєв, Горбуров теж уродженець Миколаєва. У 2015 році був обраний депутатом Миколаївської міської ради, з 2018 року керував місцевою партійною організацією “Солідарність” Петра Порошенка. Його батько Євген Горбуров є депутатом Миколаївської обласної ради, обирався від партії ОПЗЖ, зараз позафракційний. З 2022 року Кирило Горбуров працює нотаріусом Київського міського нотаріального округу.

В НАБУ пояснили, що хабар пов’язаний з ухваленням судом рішення в інтересах власника групи «Фінанси і кредит» (олігарха Костянтина Жеваго – ПН). Бюро здобуло інформацію про контакти власника групи «Фінанси і кредит» з одним із адвокатів-керівником адвокатського обʼєднання. Під час розслідування з’ясувалося, що адвокатське об’єднання використовувалося для маскування злочинної діяльності. Під виглядом адвокатських послуг та юридичного супроводу, учасники угруповання домовлялися із суддями про ухвалення рішень в інтересах їхніх «клієнтів» (фізичних або юридичних осіб) за певну «винагороду».

Кирило Горбуров отримував інструкції щодо оформлення банківської комірки, у якій адвокат залишав хабар.

— Ти приїдеш зараз, тобі там 5-10 хвилин, ти оформиш договір, спустишся униз, відчиниш (комірку, — прим.). Потім я зайду, відчиню, залишу там це в кімнатці. Ти потім ще раз зайдеш, відчиниш собі, забереш, перекладеш собі і все, — говорив Кирилу Горбурову адвокат.

Далі також опублікований запису розмови Всеволода Князєва з Кирилом Горбуровим щодо розподілу частини хабаря. З контексту розмови стає зрозуміло, що останній також отримував кошти за свої «послуги».

— Ви там по акціонеру все собі з Олегом забрали? Правильно все? Все нормально? — питає Всеволод Князєв.

— Ну, там же виходить як? Дивися, — відповідає Кирило Горбуров.

— Він розрахувався, все, з вами закрився? — уточнює підозрюваний.

— 1350 там. Ти отримав, так? І ще лишилося 450, так? — запитує Кирило Горбуров.

— Так.

— Так. Коли там це привезти, — питає ексдепутат.

— Ну ви собі взяли вже? Правильно? — запитує Всеволод Князєв.

— Так, — відповідає Кирило Горбуров.

Під час передачі ще частини хабаря Всеволод Князєв запевняє Кирила Горбурова, що робить це для нього та ще одного фігуранта — Олега Горецького, який є адвокатом і був затриманий разом з головою суду.

— Він з вами з Олегом розрахувався? Щоб я не хвилювався, — каже Всеволод Князєв.

— Ну, слухай. Олег цими питанням займається, я не в курсі, але гадаю, що так, — відповідає Кирило Горбуров.

— Ти зрозумій, що як би що, я це для вас, — говорить Всеволод Князєв.

— Ну для нас це таке, — відповідає Кирило Горбуров.

Адвокат виступив посередником в передачі незаконної винагороди керівництву Верховного суду для подальшого ухвалення судового рішення в інтересах бізнесмена. За кілька днів після встановлення контакту, 15 березня, мало відбутися засідання по справі, але його було перенесено на виконання попередньої домовленості. Записи розмов підтверджують домовленість такого перенесення, зі слів фігурантів, на термін від двох тижнів до місяця. Також зафіксовано прохання підтвердити «готовність» до такого перенесення, до збору повної суми хабара.

Після того відбувалася поступова передача коштів від бізнесмена до адвоката і, нарешті, на початку квітня вся сума була зібрана та покладена у банківське сховище для зберігання. 19 квітня Верховний суд ухвалив рішення на користь бізнесмена, а вже 1 травня Князев надав вказівку іншим учасникам угруповання щодо сум та порядку розподілу між деякими членами Великої палати Верховного суду, які брали участь у ухваленні відповідного рішення. 3 травня була передана перша частина коштів, а 15 травня відбулася передача другої частини.

Як відомо, 15 травня голову ВС Всеволода Князєва затримали за отримання хабара у сумі 2,7 мільйони доларів. Згодом заявилася інформація, що кошти передавалися за рішення на користь олігарха Костянтина Жеваго, що підтвердив керівник НАБУ.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button