ПолітикаСуспільство

На Миколаївщині тільки 6 церков Московського патріархату з 286 перейшли до ПЦУ

В Україні тривають переходи релігійних громад від проросійської УПЦ МП. За останні півтора місяці московський патріархат покинули 70 парафій. Миколаївська область знаходиться серед антилідерів цього переходу.

Про це повідомляє “Еспресо“.

Зазначається, що після надання Томосу Православній церкві України про свій перехід від московського патріархату до ПЦУ заявили 1370 громад. Найбільше громад покинуло УПЦ МП на Хмельниччині – 285. Трохи менше, а саме 200 парафій, змінили проросійську конфесію на Православну церкву на Волині. Більше сотні громад змінили конфесійну приналежність в Вінницькій (166), Київській (164) та Житомирській (142) областях.

Найнижчий показник спостерігається на окупованій Луганщині та в АР Крим, адже поки цей перехід неможливий. По одній громаді МП змінили юрисдикцію у Донецькій, Запорізькій та Херсонській областях, 6 парафій на Харківщині, 7 у столиці, 8 – у Миколаївській області.

Найменше парафій УПЦ МП залишилося на Галичині – 17 на Івано-Франківщині, 27 на Львівщині і 74 в Тернопільській області. Крім того у цих регіонах найвищий відсоток переходів від московського патріархату до ПЦУ. На Львівщині московський патріархат втратив 46% своїх парафій, на Івано-Франківщині 43,75%, а в Тернопільській області УПЦ МП позбулась 36% церков. Майже 30% втратила проросійська конфесія на Волині, 28,26% – на Хмельниччині, також московський патріархат покинула кожна четверта парафія Київської області.

На карті вказана інформація про кількість парафій по регіонах, які покинули УПЦ МП, станом на початок травня.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button