Суспільство

Дощі та заміновані поля: як у Миколаївській області триває посівна

Ще необхідно обстежити та розмінувати 288,8 тисячі гектарів

Цей материал також доступний

Погодні умови протягом другої половини квітня у Миколаївській області були сприятливими для подальшого росту озимих, ярих зернових та зернобобових культур, проте основною проблемою для аграріїв області у 2023 році продовжує залишатися замінування сільськогосподарських земель.

Про це “Суспільному” розповів головний спеціаліст департаменту агропромислового розвитку Миколаївської обласної військової адміністрації Володимир Афанасьєв. На території Миколаївської області в обробці аграріїв станом на 2023 рік перебуває 1 мільйон 700 тисяч гектарів ріллі, з яких під урожай 2023 року планується посіяти 1 мільйон 275 тисяч гектарів.

Із загальної посівної площі озимі культури становлять 555,2 тисячі гектарів. За результатами проведеного обстеження, стан озимих оцінюється як добрий та задовільний. Станом на квітень миколаївські аграрії продовжують роботу з посіву ярих культур, за інформацією департаменту агропромислового розвитку, в області засіяно 65 тисяч гектарів, з них 53 тисячі гектарів — ранні зернові культури.

За словами чиновника, дощі зберегли вологозабезпечення на оптимальному рівні, але вплинули на зменшення темпів посіву ярих культур.

“Агрометеорологічні умови протягом другої декади квітня були сприятливими для подальшого росту та розвитку озимих, ярих зернових та зернобобових культур. Дощі, що пройшли протягом декади, сприяли збереженню вологозабезпечення культур на оптимальному рівні. Однак своєю чергою дощі дещо вплинули на зменшення темпів проведення посіву ярих культур”, — зазначив він.

Основною проблемою для аграріїв області у 2023 році залишається неможливість здійснення повноцінної господарської діяльності через мінування.

“Станом на квітень площа сільськогосподарських земель, яка потребує обстеження та розмінування, становить 288,8 тисячі гектарів. Характеризуючи пріоритетність проведення робіт з розмінування сільськогосподарських земель, першочергово підлягає розмінуванню 85,1 тисячі гектарів, з яких вже обстежено 32,4 тисячі гектарів”, — розповів Володимир Афанасьєв.

За словами фермерів, багато з них на Миколаївщині вирішили вирощувати бахчу та овочеві культури. Особливо у кого є можливість крапельного зрошування.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button