Пригоди

"Все одно доведеться це рішення ухвалити", - Міненерго про необхідність підняти тарифи на електроенергію

Це дозволить енергосистемі підготуватися до наступної зими

Цей материал також доступний

Україні доведеться ухвалити рішення про збільшення тарифів на електроенергію доведеться ухвалити, щоб енергосистема могла підготуватися до наступної зими, про що це в ефірі загальнонаціонального телемарафону заявив заступник міністра енергетики Фарід Сафаров.

“Будь-які зміни тарифів в піки зростання – це важкі та вимушені рішення. Наразі уряд і НКРЕКП опрацьовують питання, щоб зрозуміти, наскільки потрібно збільшувати тариф. Але все одно доведеться таке рішення ухвалити, оскільки інакше енергетика не зможе не те що відновитися, а й підготуватися до наступної зими, яка може бути набагато складнішою, ніж попередня”, – сказав він.

Він зазначив, що міжнародні партнери передали Україні 6 тисяч тонн матеріалів та обладнання, 151 млн євро від Євросоюзу у фонд підтримки енергетики, 200 млн євро гранту від Світового банку. Але, за його словами, цих ресурсів недостатньо. Так, для підготовки до наступної зими Україні потрібно 3,4 млрд доларів, з яких 1,2 мільярда – для закупівлі енергоресурсів, а залишок – на відновлення систем передачі та відбудови енергопотужностей, які були пошкоджені російськими окупантами.

“Починаючи з жовтня і протягом наступних шести місяців українська енергетика зазнала дуже багато ушкоджень. Держава-терорист здійснила більше ніж 33 масовані атаки – і дронами, і ракетами. Понад 1000 дронів і ракет було випущено по енергетичних об’єктах, з них 270 влучили безпосередньо в ТЕЦ, ТЕС, гідроакумулюючі станції і так далі. Ми отримали ураження 24 об’єктів генерації, близько половини підстанцій системи передачі, 43% магістральних мереж. У більшості випадків ці влучення були по декілька разів”, – сказав він.

За його словами, під кінець зими українська енергосистема внаслідок руйнувань тимчасово втратила 44% атомної генерації, 78% потужностей ТЕС, 66% потужностей ГЕС, 75% вітрової генерації та близько 20% сонячної.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button