ЕкономікаПолітикаСуспільство

У США заарештували топспівробітника ФБР, який допомагав зняти санкції з власника МГЗ Дерипаски

У Нью-Йорку заарештували колишнього високопоставленого співробітника ФБР Чарльза Макгонігала за обвинуваченням у роботі на російського бізнесмена Олега Дерипаску, який перебуває під санкціями США, ідеться в повідомленні, опублікованому на сайті Мін’юсту США. За інформацією телеканала ABC News, Макгонігал – один із найвисокопоставленіших колишніх співробітників ФБР, яких коли-небудь обвинувачували у злочині.

Як повідомляє видання, Чарльз Макгонігал, який був спеціальним агентом, відповідальним за контррозвідку в польовому офісі ФБР у Нью-Йорку, перебуває під арештом через його зв’язки з російським мільярдером Олегом Дерипаскою, який потрапив під санкції Сполучених Штатів і торік був звинувачений у їх порушенні.

Макгонігал пішов у відставку з ФБР у 2018 році. Його затримали в суботу вдень після прибуття в аеропорт Кеннеді після подорожі до Шрі-Ланки, повідомили джерела.

Зазначено, що Макгонігала обвинувачують у порушенні санкцій США, нібито він намагався вивести Дерипаску зі списку санкцій.

Ще один обвинувачений у справі – громадянин США, колишній російський дипломат Сергій Шестаков, який працював у Нью-Йорку судовим перекладачем. Обох звинувачують у змові з метою порушення санкцій, а також у змові з метою відмивання коштів. Шестакова звинувачують ще й у дачі неправдивих свідчень.

У 2019 році Макгонігал і Шестаков намагалися організувати виключення Дерипаски із санкційного списку, а у 2021 році вони, як стверджується в обвинувальному висновку, на замовлення Дерипаски почали розслідування проти одного з конкурентів бізнесмена, отримуючи за цю роботу “приховані платежі”, зазначили в Мін’юсті США.

“Чарльз Макгонігал, колишній високопоставлений співробітник ФБР, і Сергій Шестаков, судовий перекладач, порушили санкції США, погодившись надати послуги Олегу Дерипасці, російському олігарху, який перебуває під санкціями. Вони обидва працювали з Дерипаскою, намагаючись домогтися зняття з нього санкцій”, – заявив прокурор Деміан Вільямс.

Помічник директора ФБР Майкл Дрісколл повідомив, що обидва затриманих діяли від імені Дерипаски і “обманним шляхом використовували американську організацію для приховування своєї діяльності в порушення законодавства США”.

ABC News із посиланням на інформацію з обвинувального висновку повідомляє, що після звільнення з ФБР Макгонігал, як вважають у владі США, працював на Дерипаску через юридичну фірму, там його дохід становив щонайменше $25 тис. Надалі колишній агент ФБР працював безпосередньо на Дерипаску, отримавши первинну виплату в розмірі $51 тис., а потім щомісячні виплати в розмірі $41790 упродовж трьох місяців 2021 року, ідеться в публікації.

Зазначимо, що російський олігарх Дерипаска, основний акціонер “Русала”, фактично володіє “Миколаївським глиноземним заводом”. Раніше повідомлялося про те, що підконтрольний Дерипасці холдинг “Русал” продав “Миколаївський глиноземний завод” (на думку експертів, для “обходу” українських санкцій) сировинному трейдеру “Glenсore”. Відразу після цього почали висловлювати думки, що Дерипаска формально відмежувався від НГЗ, залишивши за собою контроль над підприємством.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button