ЕкономікаСуспільство

Зеленський ввів санкції проти власника МГЗ Дерипаски - його позбавлять впливу на завод

Президент України Володимир Зеленський запровадив економічні санкції проти екс-президента Віктора Януковича, його спільника Сергія Курченка, ексміністра оборони Павла Лебедєва та російського олігарха Олега Дерипаски.

Про це йдеться в указі Президента України No694/2022.

Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 12 жовтня 2022 року «Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)». Указ набирає чинності з дня опублікування.

Санкції вводяться на 10 років і передбачають блокування активів – “тимчасове позбавлення права користування та розпорядження активами, що належать фізичній або юридичній особі, а також активів, щодо яких така особа може прямо чи опосередковано (через інших фізичних або юридичних осіб) вчиняти дії, ідентичні праву розпорядження ними”.

Олег Дерипаска в 2018 році потрапив під санкції через зв’язки з Путіним: бізнесмен їздив за російським дипломатичним паспортом і виконував обов’язки державного емісара за вказівкою Путіна. Зв’язки були настільки тісні, що Дерипаска відмивав путінські гроші через свою компанію та володів активами від його імені, як з’ясував Мінфін США.

Головними активами Дерипаски є Група En+ (яка має активи в електроенергетиці та частку в Rusal), Група ГАЗ та група Інгосстрах (фінанси).

Зазначимо, що російський олігарх Дерипаска, основний акціонер “Русала”, фактично володіє “Миколаївським глиноземним заводом”. Раніше повідомлялося про те, що підконтрольний Дерипасці холдинг “Русал” продав “Миколаївський глиноземний завод” (на думку експертів, для “обходу” українських санкцій) сировинному трейдеру “Glenсore”. Відразу після цього почали висловлювати думки, що Дерипаска формально відмежувався від МГЗ, залишивши за собою контроль над підприємством.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button