Общество

2023-й рік буде рекордно спекотним - прогноз метеорологів

Спеціалісти британського Метеорологічного бюро опублікували прогнози на 2023-й рік. Очікується, що погода дозволить його назвати одним з найспекотніших років за історію спостережень.

Це вже 10-й рік поспіль, коли середньорічна температура на планеті як мінімум на 1 градус вища, ніж це було у доіндустріальний період. Прогнози показують, що тенденція збережеться і в майбутньому. Що ж, вже дуже скоро ми на власному досвіді перевіримо, наскільки ці прогнози правдиві. А також зможемо виграти на власних прогнозах на спорт, Оскар, Євробачення та погодні явища ТОП букмекерських контор України

“Ель-Ніньйо” підвищить глобальну температуру

За словами вчених, існують дві причини для чергового підвищення температури. Перша з них — це, без сумніву, глобальне потепління. Воно складає значний негативний вплив на високі температури у всьому світі. 

Друга — зміна кліматичних явищ, відомих як “Ель-Ніньйо” та “Ла-Нінья”. Так назвали коливання температури верхнього шару води у Тихому океані. Вони мають сильний вплив на світовий клімат.

“Ель-Ніньйо” (у перекладі з іспанської — “хлопчик”) призводить до підвищення температури моря на всьому земному шарі. А отже — і до глобального підвищення температури атмосфери. Умови для “Ель-Ніньйо” створюються за західного напрямку вітру. В результаті, в Західній півкулі встановлюється волога тепла погода, знижується атмосферний тиск. А у Східній — навпаки, погода стає сухою та має помірніші температури.

“Ла-Нінья” (“дівчинка”) виникає за східного вітру. Вона має протилежний ефект на зміну  погодних умов у півкулях.

Попередній температурний рекорд було зафіксовано у 2016-му році, коли діяв “Ель-Ніньйо”. Він сприяв зростанню температур у Тихому океані. А останній, завдяки своїй величині — змусив потеплішати усю земну кулю. 

Потім на зміну йому прийшла “Ла-Нінья”, дещо стишивши темпи потепління. У 2023-му очікується чергова зміна “дівчинки” на “хлопчика”. А отже — холодно не буде. Синоптики прогнозують, що середня річна температура перевищить показники доіндустріального періоду на 1,2 градуси.

Стабілізація росту температур очікується роки через три. Причиною стане наступна “рокіровка” кліматичних явищ.

Листопад-2022 став одним з найвологіших

Не оминають нетипові погодні явища і Україну. Так минулий листопад було визнано одним з найвологіших за більш ніж століття!

За свідченнями метеорологів Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського, листопад-2022 став 11-м у рейтингу найбільш вологих за останні 140 років. За місяць випало близько 115% від типової кліматичної норми для цього місяця.

Окрім того, листопад вийшов достатньо теплим. Як говорять метеорологи, середні показники температури за місяць трималися на рівні 3,5 градусів за Цельсієм. Це на півградуса тепліше, ніж вважається кліматичною нормою. 

Були зафіксовані наступні температурні рекорди місяця:

  1. Найбільш холодний день — 20 листопада. Під ранок в цей день покази термометра становили -5 градусів за Цельсієм.
  2. Найтепліший день — 9 листопада. В цей день термометр досяг позначки у +13,3 градуси.

Надмірна вологість місяця тим цікавіша, що в Україні спостерігається дефіцит опадів з початку року. Навіть у грудні, показники опадів за рік на 12% менші, ніж вважається ліматичною нормою.

Щодо листопаду — то за нього випало 17 мм опадів. Це 11-й результат за вологістю, рахуючи з початку спостереження — 1891-го року.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button