Общество

Допомога місцевих жителів терміново потрібна гімназистові з Корабельного

Старшокласник Миколаївської гімназії №3 В’ячеслав Шпаков звертається до місцевих жителів з проханням, перед цим розповідаючи:

«Тільки-но дописав наукову роботу «Історія Богоявленського парку: від античності до сьогодення». Поділюсь із вами цікавою інформацією про це сакральне місце.

Наприклад, мене зацікавив той факт, що через парк в 1709 році тікав зі своїм військом та запорозькими козаками шведський король Карл XII. Біля Богоявленського джерела знайдена монета – шведський «далер».

…Територія Богоявленського парку вирізняється розквітом за часів Григорія Олександровича Потьомкіна (саме він у 1789 році наказав Вітовку, що на той час вже належала до володінь Російської імперії, перейменувати в Богоявленськ).

Потьомкін дуже любив Богоявленськ, тому зробив його своєю резиденцією. На місці сучасного парку за його наказом було розведено сад (докладніше про нього — у наступних публікаціях).

lTTGVIk4FFo

сад Потьомкіна (фото 19-го століття)

X5IoyNQFWxo

 Богоявленське джерело (фото першої половини 20-го століття)

Пізніший розквіт парку припадає на середину XX століття. В період 60-х – 70-х років тут проводять сільськогосподарські виставки, ярмарки, влаштовуються концерти на першотравень та на День Перемоги, працює літній кінотеатр, відкривається стадіон «Молодіжний»…

g8sj ONWuRw

вхід у катакомби під парком

Людмила Григорівна Юдина (1940 р.н.) зазначає:

dEEJlGpXaJk«Парк «Молодіжний» був перлиною нашого району. Сюди водили дітей на екскурсії, тут випускники зустрічали світанок, проходили виставки сільськогосподарської продукції .

На свята влаштовувались концерти, обов’язково грала музика, виступали артисти, театрали показували номери самодіяльності, проводились лекції».

На фото праворуч: парк «Молодіжний»
(фото 60-х років 20-го століття).

За словами місцевого жителя Віктора Никоновича Швеця (1945 р.н.):

«Парк «Молодіжний» був культурним центром району. Центральною алеєю тяглась смуга гіпсових скульптур: на стадіон запрошували бігуни, піонер із горном, піонерка із прапорцями, колгоспниця зі снопом, механізатор».

Відносно недовго Молодіжний парк радував всіх своєю красою. В кінці 70-х він почав занепадати.

Зараз парк в запустінні, меліораційні роботи припинені. Територія загальною площею 104 007 м² перебуває у суспільній власності.

У 2011-му році біля Богоявленського джерела, що знаходиться в парку, місцевими жителями було створено палісад. З 2011-го року тут проводяться суботники, але без меліораційних робіт вони є лише символом відродження.

«Биение небезразличных сердец оживило
сердце самого Богоявленска (Видео)»

Зараз архітектори працюють над проектом реконструкції парку та славнозвісного Богоявленського джерела. Як тільки проект буде затверджено – почнеться збір коштів. Але це вже — інша справа…

d5ab4T3dow4

Богоявленське джерело (наш час)


P.S.
З цією роботою мені потрібно буде у п’ятницю (21 лютого) захищатись у МАН в Центрі туризму Миколаєва, а я маю обмежену кількість фотографій парку радянського часу.

У кого, як не у місцевих жителів, такі фото будуть. Я обмінявся з вами своєю цікавою інформацією, дорогі читачі, а ви, будь ласочка, пошукайте старі фото парку (ви не повинні мені їх віддавати, сфотографуйте їх або відскануйте). Якщо щось знайдете – пишіть або дзвоніть мені:

http://vk.com/shpakov97 (моя сторінка у «Вконтакті»); shpakov197@gmail.com; 
т
ел.: +380958928574

З повагою — В’ячеслав Шпаков»

 

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button