Общество

Учні з Корабельного на міжнародній конференції у Польщі

Життя сучасної людини неможливе без конфліктів. Як їх подолати: вступати у конфлікт, уникати їх, робити вигляд, що їх не існує?

Учні Миколаївської школи №1 імені Олега Ольжича, напевно, знають, як треба поводитися сучасній людині у конфліктній ситуації. Безцінний досвід медіації вони отримали у партнерському загальноосвітньому навчальному закладі – комплексі шкіл з міста Бранєва Вармійсько – Мазурського воєводства Республіки Польща на міжнародній конференції «Медіація – найкращий спосіб вирішення конфліктів».

Школа імені Ольжича тісно співпрацює вже не один рік з польськими навчальними закладами, тому на конференцію делегація на чолі з директором школи Матіюком М.Г. і керівником шкільного українсько-польського партнерства Олійник В.Б. та 9-ти учнів школи їхала як до добрих друзів.

Учасники делегації отримали неоціненний досвід, яким із задоволенням ділилися на прес-конференції для старшокласників по приїзду додому.

«У кожного в житті бувають такі незабутні моменти, про які завжди хочеться згадувати, – ділиться враженнями від співпраці з польськими друзями Юлія Чаюн, учениця школи №1. – Для мене візит до Польщі, де я стала учасником конференції з медіації, став знаковим. Адже ще при підготовці я прочитала багато нового про медіацію, вирішення конфліктів.

Звичайно, тепла атмосфера, нові друзі, цікаві подорожі були невід’ємною частиною перебування нашої делегації у школі-партнері. Дуже приємно було зустріти українців, які пам’ятають свою рідну Батьківщину, її традиції і звичаї.

Найбільше, що запам’яталося, – сюрприз від поляків: нам надали можливість піднятися по скелях на канаті, відчути себе справжніми альпіністами. Навіть зараз, заплющивши очі, відчуваю запаморочливий присмак гірського повітря, яке відчуваєш лише на висоті 5 метрів. Саме там і приходить усвідомлення власної значущості.

Хоч ми були в Польщі лише один тиждень, але об’їхали безліч цікавих місць. Варшава – надзвичайно гарне і старовинне місто, яке схоже своєю архітектурою на Львів, а в Сопоті ми побували на березі Балтійського моря.

Ця поїздка – гарна нагода познайомитися із культурою і традиціями європейської країни Польщі, її жителями і унікальною гостинністю».

2

А ось що розповіла Єлизавета Корчемаха, яка також була у складі шкільної делегації:

«Цілий тиждень для нас проводилися тренінги і семінари з теми конференції. Ми багато чого навчилися; побували у міжміському центрі медіації міста Ельблонга. Окрім офіційно-ділової частини, польська сторона організувала чимало екскурсій та розважальних заходів. Ми відвідали Гданськ, Ельблонг, поспілкувалися з українською діаспорою в Польщі…

Я знайшла багато нових друзів, і сподіваюся й надалі підтримувати з ними стосунки».

Анна Ковальова, випускниця цього року:

«Закінчуючи школу, мені пощастило відвідати Польщу — неймовірно гарну країну. Це була моя перша подорож за кордон, тому, звісно, я повернулась до своєї рідної України з великою кількістю позитивних емоцій та спогадів.

Проте основною метою нашої поїздки було навчитися аналізувати певні непорозуміння, які виникають між людьми, знайти шляхи їх вирішення, поспілкуватися з однолітками, обмінятися досвідом. Конференція дала мені нові знання, які 100% знадобляться мені в майбутньому, бо ми живемо в цивілізованому суспільстві і маємо вирішувати проблеми, не використовуючи фізичну силу.

Більш за все я почувала себе щасливою від того, що познайомилася з такими прекрасними людьми, якими були для мене поляки. Вони – щира, весела та відкрита молодь, яка прагне знаходити нових друзів і всебічно розвиватися».

Потапова Дар’я, випускниця цього року, вважає час, проведений у Польщі, незабутнім:

«Це була не лише чудова нагода поглибити свої знання в області цієї теми, адже, погодьтесь, не багато людей знають, що таке «медіація» взагалі. Після тижня тренінгів з вирішення конфліктів я можу з упевненістю сказати, що зараз стала набагато обізнанішою в цій темі…

В нас були веселі уроки польської мови та гри на джембе (вид африканських барабанів). Все це справило на нас незабутнє враження, і я щиро сподіваюся, що це був не останній мій візит до Польщі, адже завдяки директору школи – Миколі Георгійовичу Матіюку, який був ініціатором патрнерства – ми маємо можливість вступу до вищих навчальних закладів Польщі. І повірте – ми будемо найкращими студентами у Варшаві!»

Після повернення до України наші делегати переповнені щирою надією, що їхній досвід допоможе самовдосконаленню, розкриє нові горизонти для втілення сміливих перспективних ідей.

Ми ж – педагогічний колектив школи – працюємо над розширенням кордонів для своїх вихованців, бо переконані: наші діти мають що сказати, мають бути почутими, гідно оціненими. Їм – освіченим громадянам – будувати майбутнє без конфліктів і недомовок, без бійок і агресії!

Учасники делегації тепер знають: медіація – найкращий спосіб вирішення конфліктів.

 Валентина Броніславівна Олійник,
керівник шкільного українсько-польського партнерства;
Маргарита Григорівна Бондаренко,
заступник директора школи з навчально-виховної роботи

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button