Общество

Громада Корабельного - сім'я, яка любить рідну Україну (ВІДЕО)

13 січня в бібліотеці-філії №18 для дорослих (пр.Корабелів) відбулось яскраве свято для громади Корабельного району — святкування дня преподобної Маланки.

В останні роки традиційно ця бібліотека – центр громадського і культурно-мистецького життя району, яке спільно створюють активні члени нашої місцевої громади, що об’єдналися в краєзнавчо-інформаційний центр «Край», Миколаївські міські громадські організації «Вітовське українське товариство», «Спадщина» та організацію незалежних профспілок підприємців Корабельного району «Самозахист».

На порозі всіх чекала Маланка, зустрічаючи та підбираючи собі щедрувальників, з якими вона піде до щедрої господині у хату, малеча розповідала вірші, представники церковного хору Церкви Святого Духа сповістили присутніх про народження Сина Божого.

Заходячи до бібліотеки, гості відразу поринали в давно забутий світ українських старожитностей: вишиванки, рушники, предмети побуту, зібрані з усіх куточків України і збережені родиною Сльотіних.

Також були представлені роботи майстрині-рукодільниці Ольги Костриж-Мазуренко. Її обрядові ляльки-мотанки, ґердани (старовинні українські прикраси з бісеру) у присутніх викликали захват та захоплення.

Предмети старовинного місцевого побуту із своїх родин, де бережно зберігаються українські традиції, були представлені Моїсеєнко Віктором та Савченко Георгієм.

Всім присутнім на святі було запропоновано обов’язково в одязі мати український народний елемент. Вишиванки, плахти, хустки, ґердани, намисто – не з театральних костюмів, а ті речі, що свято зберігаються в родинах, як пам’ять про велику культуру предків.

Вітаючи гостей, майже самою найщасливішою була господиня бібліотеки Ясько Ольга Іванівна. «Я вітаю вас з тим, що нас багато, і вражена, що така кількість людей відгукнулась на наше запрошення».

На столах був традиційний українській посуд з українськими стравами: сало, домашні ковбаси, квашені овочі, вареники з капустою, з сиром, пироги та тістечка з маком, гарбузова каша, узвар… Всі ці страви приносили з собою запрошенні і просто не байдужі люди до вшанування українських традицій. Але окрасою столу, звичайно, стала багата кутя, традиційна для вечора 13 січня.

Родзинкою свята стало чествування лауреата премії ім. Микола Аркаса 2012 року — Ковальової Октябрини Федорівни — автора численних книг з історії та етнографії Миколаївщини. Цієї великої та заслуженої премії удостоєна її книга про козацтво Миколаївщини «Бугогардівська паланка», і про це з великою радістю повідомив усім присутнім голова «Вітовського українського товариства» Савченко Георгій Борисович:

Зайцев Юрій Олександрович, голова товариства «Меморіал», підтримуючи слова Георгія Борисовича, звернув увагу гостей, що написання книги – це каторжна праця, й тому ця премія – довгоочікувана, і потрапила у ті руки, які її заслужили.

Підтримуючи однодумців, директор школи №1 Матіюк Микола Георгійович відмітив заслуги Октябрини Федорівни, привітав з Різдвом Христовим та побажав всім щастя й любові:

Октябрина Федорівна була зворушена таким визнанням її довголітньої праці і подякувала за це всіх присутніх:

І як продовження розмови, чи нагадування про витоки рідного краю — на святі були присутні майже справжні козаки — люди, які старанно відроджують українські традиції та звичаї. Гаркуша Сергій нагадав присутнім про козацькій одяг та продемонстрував свою майстерніть у володінні двома шаблями водночас — турецькою та польською.

Пікус Віталій, який не тільки розповів про три види дивовижного інструменту дримби, а й заграв на них.

Ця зустріч була яскравим святом. Нікому не давали сумувати Маланка та Василь, лунали українські пісні, гуморесками розважав гостей Матвеєв Миколай. Свято було світлим, радісним та веселим. Воно з’єднало всіх присутніх в єдину сім’ю. Сім’ю, яка любить свою рідну Україну.

Ті, хто завітав до бібліотеки у неділю, 13 січня, отримали велику насолоду від спілкування, нібито в віконце дмухнуло свіже повітря — повітря єдності, злагоди, любові. А багато кому ця зустріч нагадала дитинство, де вишиванка, рушники було невід’ємною частиною життя.

{gallery}2013/01/16/1{/gallery}

Треба пам’ятати: народ багатий своїм корінням!

Наталія Турухіна за матеріалами,
що надані бібліотекою-філією №18 для дорослих.
Фото: Костянтин Хребтенко

Нагадаємо, ми писали:

«В Корабельном собрался полный зал людей, любящих свой район (ВИДЕО)»

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button