Общество

Першоклашки шкіл №№ 40, 48, 54 достойно пройшли посвяту (ВІДЕО)

Вчора, 14 жовтня, мешканці Корабельного району зустрічали Світлий день Покрова Пресвятої Богородиці. Цей день завжди багато значив не тільки для дорослих, а й для дітлахів.

Колись, ще з давніх давен, хлопчики та дівчата починали своє навчання не з 1 вересня, а з 14 жовтня, коли закінчувались всі осінні роботи, і всі мешканці селищ мали трохи вільного часу: дівчата для посиденьок, малеча для навчання.

Отож, початок навчання співпадав з двома гарними святами: Покров Пресвятої Богородиці та День козацтва. Веселіше за всіх (чи, навпаки, боязкувато?) приходилось «первачкам»: що ж воно, та «Грицева шкільна наука»? Як приймуть у класі однолітки, чому будуть навчать суворі вчителі… Безліч питань…

«Усі ми під твоїм покровом,
Свята земля, свята основа.
Хай буде радість, буде свято,
Бо ми живем, бо нас багато.
Козацька слава не погасне,
Як образ дорогий і ясний.
Як вічна тиша вечорова,
Покрова, матінко, Покрова».

Але ж не так страшний ліс, як його малюють. Це ще і козаки довели. Бібліотекарі Корабельного про них малесеньку легенду розповіли: «Кажуть, чумаки у Крим по сіль ходили. Але це не так. Збирали вони її з поту свого чола, а на возах своїх вони перевозили зорі і розсипали їх на всьому чумацькому шляху, щоб, повертаючись додому з славетних походів, не заблукати в Українських степах».

Отож, якщо хочеш чогось придбати, треба трохи постаратися. И для того, щоб першокласнику отримати звання «учень», потрібно подолати деякі випробування та перешкоди. І таке, зовсім не страшне, а дуже привітне місце, в якому проходять ці випробування, є у Корабельному районі. Це дитяча бібліотека №8, яка розташована: пр. Корабелів, 12.

Всіх першокласників Миколаївських шкіл гостинно приймає відділ сімейного читання на «Посвяту у першокласники», яка проходить з 8 по 19 жовтня.

На першому тижні достойно посвяту прийняли учні шкіл №54, 48, 40.

Багато з дітей вперше мали нагоду завітати до дитячої бібліотеки. Тому господині відділу – Глубоченко Наталія Олексіївна та Полковніченко Лілія Георгіївна спочатку дали дітям змогу трохи роздивитись та отримати пояснення, що ж таке бібліотека, а потім вже виборювати право носити почесне звання «першокласник».

{gallery}2012/10/15/4{/gallery}

Як тільки почалось саме свято, страхи де й куди ділись! Весело було, аж п’яткам було смішно. Веселі загадки: «Скільки ніг у карася, скільки крил у порося?» А яка весела гра, коли приходилось бути уважними и допомогти Миколці зібрати тільки необхідні речі до школи, бо він став збирати все, що бачив:

«Двох ведмедиків, лопату,
Білочку руду, хвостату.
Лук і стріли, і рушницю,
Ще й пухкеньку паляницю.
Трактора, машинку й мило,
Вже й на дворі звечоріло.
Сів Микола, думав думку –
Чи усе поклав я в сумку?»

Пожартувавши досхочу, діти зібрались навколо столу й куштували різні солодощі:

та традиційний для такого свята смачний куліш, та ще й у святковому горщику:

Що ж, відвідали з горщику каші, то й ви вже однокашники!

Цінуйте братерство і згоду, бо ви — нащадки козацького роду!

Наталія Турухіна

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button