СтаттіСуспільствоТема дня

"Брехня Кіма": розслідувачі звинувачують голову ОВА в маніпуляціях з кошторисами і підозрюють його в неадекватності

Редакція "Наших грошей" звинуватила Віталія Кіма у неправдивих заявах

Цей материал також доступний

Редакція видання “Наші гроші” звинувачує голову Миколаївської ОДА Віталія Кіма у маніпуляціях та неправдивих заявах у відповіді на їх розслідування щодо завищених цін на будівництво фортифікацій та водогонів у Миколаєві. Відповідь Кіму на маніпуляції і брехню про кошториси на 1,5 млрд”, – таку назву має стаття журналістів-розслідувачів від 8 липня 2024 року.

Як зазначається, протягом цього року Віталій Кім не надав жодних документальних підтверджень своїм заявам щодо завищених цін на будівництво у Миколаєві. Багато ЗМІ передруковували його вислови без вимоги подання документів, які б могли бути юридично зафіксовані як підтвердження його слів.

Про маржу в трубах водогону на 1 млрд

Торік виявилося, що при закупівлі робіт з будівництва водогону в Миколаєві на суму 1 мільярд гривень була застосована значна націнка. Ціни на труби перевищували виробничі ціни компаній “Трубполімергруп” і “All Electro” в два-три рази, порівняно з кошторисами Державної служби відновлення після знищення Каховської ГЕС росіянами на Дніпропетровщині.

Після публікації редакції “Наші гроші”, аргументи стали важливими для Віталія Кіма. Він у своєму відеозверненні повідомив про результати власної перевірки кошторисів на будівництво водогону, яка підтвердила, що підрядники завищили ціну на труби на 30%. Кім обіцяв провести перемовини з підрядниками щодо знижки.

Протягом майже року з моменту укладення угод у “Прозорро” не було зроблено жодних змін у кошторисах. Обладміністрація також не оприлюднила жодних накладних з фактичними цінами, за якими здійснювалися поставки. Тому немає підтвердження того, що заяви Кіма відповідають реальному стану справ.

Проте Віталій Кім зробив нове заявлення в інтерв’ю для “Громадського”:

“За понад пів року, поки ми це робили, ціни на трубу виросли на ці ж 30%. Тобто, по суті, ми нічого не зекономили, лише згаяли час”.

“Наші гроші” провели перевірку наявного зростання цін на труби в Україні за останній рік і встановили, що жодного значного стрибка цін не відбулося.

“Ми публікуємо всі наявні дані й посилання на джерела, щоб ви могли перевірити наші твердження і самостійно переконатись, що Кім збрехав про 30-відсоткове подорожчання труб за останній рік“, – зазначає ЗМІ.

ілюстрація з редакції "Наші гроші"

Про наростання вартості дерев’яних колод для фортифікацій у Миколаївській області на півмільярда

Також навесні журналісти “Наші гроші” провели глибокий аналіз кошторисних цін на будівництво фортифікацій, замовлених різними обладміністраціями та іншими державними органами. Виявилося, що серед десятка замовників саме в кошторисах Миколаївської обласної державної адміністрації на суму 0,5 мільярда гривень були встановлені найвищі ціни на дерев’яні колоди — 11,40 гривень за кубометр плюс ще 720 гривень за доставку в межах області. Це вдвічі перевищувало навіть скандальні закупівлі Харківської обласної державної адміністрації, яка придбала колоди у сумнівних компаній за ціною 5-6 тисяч гривень за кубометр.

Журналісти “Наші гроші” разом з експертами розрахували, що дерев’яні колоди в Миколаївській області мали б коштувати приблизно 4,40 гривень за кубометр. Біржова ціна становила 2,40 гривень за кубометр, доставка залізницею до Миколаєва — до 1,50 гривень, а підвезення та завантаження ще 300 гривень. Однак кошторисники під керівництвом Віталія Кіма встановили відпускну ціну на колоди в 11,40 гривень за кубометр.

Використовуючи програму Фотошоп, Віталій Кім втрутився у табличку статті “Наші гроші”, додавши ще одну колонку, в якій зазначив, що відпускна ціна за колоди мала б складати 7,44 гривень, а до цього додав 3,96 гривень за доставку. Отже, загальна відпускна ціна становила 11,40 гривень. Навіть при вигадливих витратних фантазіях про вартість доставки у 4 грн, це дозволило Кіму зазначити відпускну ціну за колоди на рівні 7,44 гривень, що втричі перевищувало біржову ціну і удвічі перевищувало скандальні харківські закупівлі.

Кім втрутився у таблицю зі статті "Наших грошей", змінивши її.

Ще раз. Кім спростовував «Наші гроші» не документами, а власним малюнком сторінки «Наших грошей» у Фотошопі. За всю історію існування нашого видання (Янукович, Порошенко, Зеленський) такого ще не було.

“Я не пам’ятаю такого взагалі за всю свою роботу в журналістиці з 90-х років минулого сторіччя, щоб спростування робились шляхом виправлення статті у Фотошопі.

Це настільки неадекватний вчинок, що виникає навіть питання у природі речей, які управляють свідомістю губернатора. Однак цей потік свідомості Віталій Кім назвав «публічною відповіддю» мені. На жаль, він вважає це поясненням абсолютно неадекватної маржі у багатомільйонних закупівлях, яка тягне на нанесення збитків у особливо крупних розмірах”, – прокоментував редактор “Наших грошей” Юрій Ніколов.

Здається, що Віталій Кім не лише не вирішує проблему з цінами у своїх великих закупівлях, але й активно захищає їх.

“Окей, алгоритм зрозумілий))) Заява в прокуратуру вже направлена“, – заявила редакція “Наші гроші”.

Нагадаємо, ми писали:

Читайте новини першими

Связанные статьи

12 комментариев

  1. А что вы хотели? Это же кореец с банковой! Подкинули нам в Николаев ....... Самые худшие политики нынче

  2. Не 4,40 гривень за кубометр, 4,40 тисячі гривень за кубометр, і це скрізь по тексту. Чому ті, хто досліджує гроші, такі тупі? Ніколи не залишаю коментарі, але тут не можу стриматись.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button