ПолітикаСуспільство

Електронні повідомлення через кабінети не будуть - Федор Вениславский

Це питання ми обговорювали і дуже дискутували над ним під час роботи над законопроектом

Цей материал також доступний

Член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки народний депутат Федір Веніславський у своєму інтерв’ю для “РБК-Україна” розповів, чи планується внести зміни до закону про мобілізацію. Він також пояснив, яким чином буде функціонувати процес бронювання, у яких випадках можуть затримувати військовозобов’язаних і направляти їх до тимчасового центру контролю та координації. Також він розглянув можливість запровадження електронних повісток, та відповів на багато інших питань.

Пройшло вже більше трьох тижнів з моменту, коли почав діяти новий закон про мобілізацію. Відповідно до цих змін, чоловіки віком від 18 до 60 років мають 60 днів, до 16 липня, на оновлення своїх військово-облікових даних. Одночасно уряд минулого тижня завершив розробку постанови, яка визначає категорії підприємств та організацій, що отримають право на бронювання від мобілізації.

На запитання чи співпадає позиція Ради з тою позицією, яка викладена в постанові Кабміну щодо бронювання?

“Судячи з того анонсу, який робив заступник міністра економіки Ігор Фоменко, концептуально ті речі, які були принципово важливі для членів комітету і які ми хотіли побачити в постанові про бронювання, дотримані. Підприємства оборонно-промислового комплексу, енергетичні підприємства можуть бути до 100% заброньовані“, – відповів на питання Федір Веніславський.

Запитання про те чи узгоджується позиція Ради з тим, що викладено в постанові Кабміну стосовно бронювання?

 “Коли ми розглядали на комітеті законопроект про мобілізацію, за участю і представників Міністерства оборони, і Міністерства економіки, і Міністерства фінансів, і Міністерства освіти та науки, ми обговорювали і визначали концептуальні рамки, які потім мали бути дотримані в новій постанові щодо критеріїв бронювання.

Зараз, наприклад, найбільш чутлива дискусія була з приводу бронювання працівників органів Національної поліції і Державної служби з надзвичайних ситуацій. На засіданні комітету ми звертали увагу, що варто віднести поліцію з категорії тих, хто має право на відстрочку, в категорію тих, хто має бути заброньований. Але при цьому вони мають бути 100% заброньовані. Ми на комітеті дійшли згоди, що не можна посилювати Збройні сили за рахунок діяльності Нацполіції, яка забезпечує таку важливу складову нацбезпеки як правопорядок і боротьба зі злочинністю. Тому ми наполягали, що це має бути 100%.

Про працівників ДСНС ми не вели дискусії. Але Кабінет міністрів України, і міністерства, які були задіяні, запевняли нас, що Державна служба з надзвичайних ситуацій підпадає під дві категорії, які передбачені для бронювання”, – розповів депутат.

За яких обставин ТЦК можуть затримувати осіб і направляти їх до ТЦК та СП для оновлення військово-облікових даних до 16 липня?

” Працівники ТЦК та СП не мають права затримувати людей. Право на затримання людей мають тільки працівники Національної поліції. Просто для оновлення військово-облікових даних – ні. Але якщо під час перевірки документів з’ясувалось, що громадянин України перебуває в розшуку – тобто він вже мав бути мобілізований, йому приходили повістки тощо – то представники Національної поліції можуть затримати і доправити цю людину до відповідних підрозділів ТЦК та СП. І тут без різниці – до чи після 16 липня”, – відповів народний депутат.

Чи розглядається урядом або парламентом можливість впровадження електронних повісток, наприклад, за допомогою додатку “Резерв+”?

“Це питання ми обговорювали і дуже дискутували над ним під час роботи над законопроектом про мобілізацію. І кінцева позиція була консенсусна – електронних повісток через електронні кабінети не буде“, – затвердив Федір Веніславський.

А щодо направлення на військово-лікарську комісію (ВЛК)?

” Ми не регламентували в законі про мобілізацію можливість направлення через електронний кабінет будь-яких повідомлень чи направлень на ВЛК. Тому з точки зору закону направляти на ВЛК через електронні засоби комунікації не можна”, – відповів член комітету Верховної Ради.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button