ЕкономікаСуспільство

Криза кадрів: Чому ваше улюблене кафе може зникнути вже завтра

Криза кадрів у малому та середньому бізнесі: виклики для всієї України

Цей материал також доступний

Малий та середній бізнес по всій Україні стикається з новим, надзвичайно важким викликом — відсутністю працівників. Підприємці не можуть знайти рішення, як з цим боротися, адже важко вплинути на таку ситуацію. Це загрожує не лише бізнесу, але й усій економіці країни, – пише співвласниця кафе “Завертайло“.

Ринок праці стає полем битви

Звичайні люди, що працюють у сервісних сферах, скоро будуть на вагу золота. Це призведе до серйозних ринкових баталій, де кожен бізнес буде змушений піднімати зарплати, щоб утримати працівників. Уявіть собі: ринкові бійки не легші за суперважку вагу, де кожен нокдаун буде вирішувати долю компаній. Підприємства зможуть вижити тільки за рахунок фінансової міцності, що дозволить демпінгувати зарплати. Це, у свою чергу, викличе ще більше неетичної поведінки і конфліктів серед професійних спільнот, що може призвести до руйнування цілих індустрій через недосвідченість працівників, які згодом отримуватимуть надмірну оплату за свою роботу.

Інтерв’ю Тараса Чмута: дохід і допомога взаємопов’язані

Слухаючи інтерв’ю Тараса Чмута для The Ukraїner, стало зрозуміло, що допомога від людей можлива, поки у них є дохід. Якщо доходи зникнуть, то зникне й можливість допомагати. Тому питання не лише в свідомості і культурі, а й у можливостях.

“Донатити люди можуть поки в них є дохід. Є доходи — є допомога. Немає доходів — нема допомоги.”

Як зміниться український сервіс?

Невдовзі ми можемо побачити два сценарії розвитку подій. Або ми станемо справжнім європейським сервісом з обмеженим меню і перевантаженими працівниками, або бізнеси почнуть закриватися. Уявіть собі кафе з 10 позиціями в меню, де два втомлені офіціанти намагаються обслуговувати всіх клієнтів. Капучино збитий погано, омлет недосолений, а настрій у всіх псується. Закриття бізнесів призведе до зменшення податкових надходжень, що своєю чергою знизить платоспроможність населення і зменшить донати на важливі потреби країни.

Виклик для тих, хто виїхав за кордон

Хочеться закликати українців, які виїхали за кордон, повертатися додому, адже вони тут дуже потрібні. Проте питання безпеки залишається на першому місці. Вибір жити чи не жити в Україні, бути з нею фізично у ці складні часи — це питання, яке кожен повинен вирішити сам.

На жаль, ситуація дійсно важка.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button