СтаттіСуспільствоТема дня

Тінь сумніву: Що приховано за відсутністю довідок про лабораторний контроль на ринках Корабельного району?

Лаборант ствердждує, що "молочку" та м'ясо перевіряють кожен день... ВІДЕО

Цей материал також доступний

Купуючи будь-яку продукцію, ми хочемо бути впевнені в її якості, а головне – в безпечності. Тому 11 травня 2024 року журналістка Korabelоv.info вирушила на перевірку ринків у Корабельному районі Миколаєва, розташованих по вул. Самойловича, щоб дізнатись, чи проходить продукція, що представлена тут на продаж, лабораторний контроль, як це повинно бути.

Наша кореспондентка була на ринку з 06:30. Невдовзі ми зафіксували, як лаборант підходить до прилавків із молочною продукцією, але щоб у всіх збиралися зразки на аналіз – такого ми не побачили. Слідом підійшли і ми до продавчинь – довідок про належний контроль за цей день в них не було.

Аби розібратись, у чому справа, вирушаємо до лабораторії, де нас зустріла лаборантка Ольга Іванівна. Вона люб’язно показала, як проводяться деякі дослідження саме молока, якого в наявності тут було два зразки. Але під час подальшої перевірки ми побачили, що в асортименті продавчинь, в яких брали це молоко, були й інші молочні продукти, аналіз яких цього дня ніхто не проводив.

Лаборантка ствердждує, що “молочку” та м’ясо перевіряють кожен день (плюс раз на місяць молоко перевіряють на відсутність маститу в корови), а овочі, фрукти – за кожним новим завезенням (приблизно раз на три дні).

Але спостерігається якась плутанина: то в розмові прозвучало, що зранку молочники вже отримали належні довідки, хоч лабораторну експертизу проводили у присутності журналістки. На питання “Ви видаєте довідки наперед?”, Ольга Іванівна відповіла: “Ні, не наперед. Я це молоко перевіряла вчора. Зараз я перевіряю, щоб просто вам показати”. Ми знову перепитали: “Тобто ви не перевіряєте його кожен день?”. У відповідь знову: “Я перевіряю кожен день на кислотність, плотність, жирність, вона не змінюється”.

Крім того, за словами лаборантки (так і в її журналі записано), вона перевіряє лише двох молочниць на ринку. Мовляв, всі інші до них не відносяться. Але пізніше стало відомо, що ця лабораторія – єдина на всі ринки по вулиці Самойловича, це підтвердила продавчиня, про яку лаборант казала, що вона та торговельні точки поблизу відносяться до іншого ринку. Сама ж продавчиня сказала, що її перевіряє саме Ольга Іванівна.

Також на ринку є й овочеві прилавки, які не перевіряє Ольга Іванівна: “Це також не відноситься до нас”, – аргументувала лаборантка.

На питання, чи бувають погані результати аналізів продукції, лаборантка відповіла:

“Дуже рідко буває. Так, якщо “зальотні”, тобто чужі прийшли”.

Часто продукцію привозять з Херсону та збувають нашим продавцям, щоб самим не стояти, – додає Ольга Іванівна.

Після показового проведення аналізу молока вирушаємо перевірити наявність документів про про здійснений контроль у всіх продавців. І ось тут – найбільше розчарування… Тільки дві людини змогли надати належні довідки. Інші – “загубили, залишили вдома, не зберігають” тощо. Дана ситуація змушує сумніватись у існуванні цих свіжих експертиз. Єдине, що ми бачили, це кілька довідок за минулі місяці.

закрыта лаборатория на рынке в Корабельном по СамойловичаРинок “Фенікс” також перевіряється цією лабораторією. І тиждень тому, 4 травня 2024 року, наша журналістка запитувала тут довідку про лабораторну експертизу в продавця овочів. Як ви можете вже здогадатися, відповідного документу там теж не було. А сама лабораторія в той день взагалі була зачинена (на фото праворуч).

Де купувати продукти – вибір завжди за покупцем. Якщо ви полюбляєте робити це на ринках, закликаємо завжди просити в продавців документ, що підтверджує безпечність продукції, що вони реалізують. Це лише одна хвилина часу, яка збереже ваше здоров’я.

З турботою про вас – кореспондентка Korabelоv.info Аліна Ковальчук.

Нагадаємо, ми писали:

Читайте новини першими

Связанные статьи

Один комментарий

  1. Т.е. зараженность молока бактериями и вирусами не проверяется. Наличие нитратов и химикатов в овощах - тоже.
    Я не удивлен.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button