ПригодиТема дня

1000 грн за небіжчика: правоохоронці Миколаєва "продавали померлих"

Бізнес організувала мешканка Миколаєва, до якого залучила двох своїх знайомих та двох поліцейських

Цей материал також доступний

Мешканка Миколаєва та чотири спільники організованої злочинної групи (ОЗГ), серед яких і два експравоохоронці, предстануть в Миколаєві пред судом за організацію нелегального ритуального бізнесу.

Про це повідомляє 2 травня 2024 року пресслужба Миколаївської обласної прокуратури.

Досудове розслідування здійснювалось ТУ ДБР, розташованого в Миколаєві за оперативного супроводу УВБ Нацполіції України.

Слідство встановило, що група використовувала свої зв’язки, в тому числі з правоохоронцями, для отримання конфіденційної інформації про померлих та їх родичів. Правоохоронці передавали двом іншим фігурантам конфіденційну інформацію щодо померлих з адресами та контактами родичів. Після цього “ритуальна фірма” зверталася до сімей померлих, пропонуючи їм свої послуги за високу плату. Зазначається, що ритуальне “агенство” платило правоохоронцям відсоток з “прибутку” за кожного небіжчика, яких в день могло бути декілька.

Двоє співробітників місцевої поліції були викриті у продажу даних про новопомерлих з конфіденційної державної бази. ДБР завершило досудове розслідування, і обвинувальний акт вже направлено до суду. Інформація продається ритуальному агентству, яке випереджало конкурентів, телефонуючи родичам померлого лише через 3 хвилини після повідомлення про смерть.

Власниця і два співробітники миколаївського ритуального агентства використали дані для збільшення прибутків, «обходячи» конкуренцію. В результаті розслідування, було зафіксовано 700 випадків продажу інформації. Працівники поліції отримували від ритуальної фірми плату в розмірі близько 1 тис. гривень за кожного небіжчика.

Обвинувачення висунуті за ч. 3 ст. 28, ч.ч. 1, 2 ст. 361-2, ч.ч. 1, 2 ст. 182 КК України, що передбачає до 5 років ув’язнення. Правоохоронці вже звільнені зі своїх посад, процесуальне керівництво забезпечує Миколаївська обласна прокуратура.

Миколаївською обласною прокуратурою затверджено та скеровано до суду обвинувальний акт стосовно п’ятьох осіб організованої злочинної групи, за фактом порушення недоторканості приватного життя, несанкціонованого збуту інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в автоматизованих системах, створеної та захищеної відповідно до чинного законодавства, вчинені організованою групою ( ч. 3 ст.28 ч.1, ч.2 ст.182, ч.3 ст.28 ч. 1, ч.2 ст. 361-2 КК України).

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button