Пригоди

Надзвичайна пожежна небезпека: на Миколаївщині спостерігають збільшення пожеж у екосистемах

Горіли суха трава та очерет

Цей материал також доступний

Головне управління ДСНС України у Миколаївській області повідомляє про зростання кількості пожеж в природних екосистемах, що є тривожним сигналом. Незважаючи на постійні заклики до громадян утримуватися від провокування пожеж, їхнє збільшення стає серйозною проблемою. Тільки за 10 квітня 2024 року пожежники впоралися з загоряннями на 5 гектарах, де горіли суха трава та очерет.

“Шкоди зазнав і природній світ, і навколишнє середовище, адже будь-яка екосистема — це чийсь дім, а під час горіння в повітря потрапила величезна кількість отруйних речовин”, – зазначають рятувальники.

В ДСНС нагадали, що під час воєнного стану спалювання сухостою та чагарників може розцінюватися як акт диверсії, якщо дії паліїв спрямовані на ослаблення держави або знищення людей чи завдання шкоди їхньому здоров’ю. Таке рішення прийняли шляхом внесення змін до Кримінального кодексу України 3 березня 2022 року. Такі дії караються від 15 років до довічного ув’язнення.

Алгоритм дій на випадок, якщо стали свідком підпалу трави, листя та очерету:

  • у випадку виявлення підпалу сухої трави та очерету відразу телефонуйте 101;
  • викличте на місце події поліцейських (102). Правоохоронці повинні приїхати та зафіксувати порушення закону;
  • сфотографуйте порушення.

Рятувальники Миколаївщини звертають увагу громадян, що 11 квітня майже по всій Україні, в тому числі й на території Миколаївської області, встановлена висока та надзвичайна пожежна небезпека (5 клас)!

Синоптики прогнозують: така ситуація спостерігатиметься впродовж 11-13 квітня фактично в усіх регіонах.

Також, рятувальники звернулись до громадяни:

“Дотримуйтесь правил пожежної безпеки, особливо в потенційно забруднених вибухонебезпечними предметами районах області, адже тут до “стандартних” небезпек додається ризик травмування цивільних громадян, а також вогнеборців та лісівників, внаслідок детонації боєприпасів”, – йдеться в повідомленні.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button