Суспільство

Міжнародний реєстр збитків почав приймати заяви через "Дію"

За першу годину роботи на компенсацію подалися майже 20 українців

Цей материал також доступний

2 квітня 2024 року запрацював міжнародний реєстр збитків, завданих Росією в Україні. Як розповіла заступниця Міністра юстиції України Ірина Мудра у Гаазі відбулося відкриття процедури подання заяв до Міжнародного реєстру збитків. Процедури почалися з першої категорії – пошкодженого або втраченого житла. Загалом Реєстр налічуватиме понад 40 категорій.

За першу годину роботи на компенсацію подалися майже 20 українців, про це повідомив в Instagram очільник МЗС Дмитро Кулеба.

“Усього за годину після запуску сьогодні Реєстр (збитків від агресії РФ, – ред.) уже отримав заявки на компенсацію від перших 18 українців”, – написав міністр.

Податися до реєстру можна через застосунок та портал “Дія”. Для подання заяви треба бути власником майна та мати Акт про обстеження від місцевої влади.

“Ваша домівка постраждала від російської агресії? Подавайте заяву про відшкодування в міжнародний Реєстр збитків просто в застосунку Дія. Дані з Реєстру стануть основою для майбутніх репарацій. Цей процес є досить тривалим, тому разом з Мінʼюстом і партнерами працюємо над пришвидшенням запуску механізму компенсацій”, – повідомляє Мінцифра

На першому етапі повідомляйте про пошкодження чи руйнування:

  • приватного будинку;
  •  квартири;
  • дачного будинку;
  • садового будинку;
  • іншого житлового приміщення.

Згодом заяви зможуть подати інші власники зруйнованого чи пошкодженого майна, зокрема ті, чия нерухомість розташована на тимчасово окупованих територіях.

“Надалі плануємо розширити послугу, щоб громадяни могли повідомляти про шкоду життю, здоровʼю, випадки тортур та сексуальне насильство. Потім скарги зможе подавати бізнес і держава”, – зазначають в міністерстві.

Сервіс у Дії та вимоги до розроблення міжнародного Реєстру реалізовано у співпраці з Міністерством цифрової трансформації та Міністерством юстиції за підтримки проєкту USAID / UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS».

Нагадаємо, раніше ми повідомляли:

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button