Пригоди

Дорога в колаборацію перетворення з інженера на "молодшого інспектора"

Йому загрожує до 15 років тюрми з конфіскацією майна

Цей материал також доступний

СБУ зупинили спробу втекти ще одного співробітника ворожого режиму за межі України. У Херсоні було затримано місцевого мешканця, який за часів окупації міста виконував функції охорони в російській тюрмі.

Під час звільнення обласного центру він знищив “посвідчення тюремного наглядача”, щоб приховати свою співпрацю з ворогами, і переїхав до орендованої квартири, щоб замести сліди. Таким чином, він планував ухилитися від виявлення до січня 2025 року, коли йому виповниться 60 років, а потім має намір виїхати за кордон як переселенець з півдня України.

Однак колаборант не зміг дочекатися цього моменту – співробітники СБУ виявили його місцезнаходження і затримали у тимчасовому притулку.

Під час обшуку в його житлі був знайдений мобільний телефон із доказами його злочинних дій, а також уніформа російського зразка, яку отримав від окупантів.

Згідно з даними слідства, на етапі розгортання повномасштабного вторгнення рф, він працював інженером-електромеханіком на місцевому підприємстві.

Проте після захоплення Херсона він добровільно приєднався до “адміністрації” російської тюрми, яка функціонувала у захопленій на той час місцевій виправній колонії.

Там його затвердили на посаді “молодшого інспектора відділу нагляду та безпеки” у відділенні окупаційної установи.

На цій “посаді” йому доручали охороняти камери, де трималися ув’язнені учасники руху опору в регіоні.

У підземних приміщеннях російські військові піддавали українських патріотів побиттям і катуванням, намагаючись змусити їх погодитися на співпрацю з агресором.

Наразі йому повідомлено про підозру за ч. 7 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність, добровільне зайняття громадянином України посади в незаконних правоохоронних органах, створених на тимчасово окупованій території).

Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує до 15 років тюрми з конфіскацією майна.

Комплексні дії були проведені співробітниками Служби безпеки України в Автономній Республіці Крим та Херсонській області за процесуальним керівництвом Херсонської обласної прокуратури.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button