ПолітикаПригоди

Звіти ООН підтверджують, що Росія продовжує катувати та страти українських військовополонених.

Протягом трьох місяців зафіксовано високу кількість жертв серед цивільного населення у зоні конфлікту

Цей материал також доступний

26 березня 2024 року, Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні оприлюднила свої останні висновки стосовно випадків катування українських військовополонених у російському полоні та зростання числа достовірних повідомлень про їхню страту. Це відзначено в доповіді Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні.

У своєму звіті про стан прав людини в Україні за період грудень, січень та лютий, Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні докладно описала результати інтерв’ю з 60 недавно звільненими українськими військовополоненими.

«Майже кожен з опитаних нами українських військовополонених розповів, як російські військовослужбовці або чиновники катували їх під час полону, застосовуючи неодноразові побиття, ураження електричним струмом, погрози страти, тривалі стресові пози та імітацію страти. Більше половини з них зазнали сексуального насильства. Більшість військовополонених також розповіли про страждання від того, що їм не дозволяли спілкуватися зі своїми сім’ями, а також позбавляли належної їжі та медичної допомоги».», – розповіла Даніель Белл, яка очолює HRMMU.

Висновки щодо поводження та умов у російському полоні підтверджують раніше виявлені сценарії катувань та жорстокого поводження, випадки смертей у полоні, утримання без контакту зі світом, насильницькі зникнення та небезпечні умови утримання. Свідчення недавно визволених українських військовополонених підтверджують, що такі порушення продовжуються.

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні також документувала достовірні випадки страти щонайменше 32 українських військовополонених у 12 окремих інцидентах у період з грудня 2023 року по лютий 2024 року, що є значно вищим показником, ніж будь-який попередній період. ММПЛУ незалежно перевірила три з цих інцидентів.

У звіті ММПЛУ також поділилася результатами інтерв’ю з 44 російськими військовополоненими, які перебувають в українському полоні, зазначивши, що, хоча військовополонені дійсно робили будь-які заяви про тортури у встановлених місцях для інтернованих, деякі з них надали достовірні свідчення про катування та жорстоке поводження в транзитних місцях після їхньої евакуації з поля бою.

У тримісячній доповіді також подробно описано постійне насильство, спрямоване проти цивільного населення на території України, що зараз перебуває під окупацією російською федерацією. Серед зазначених порушень відзначаються вбивства цивільних осіб, незаконні арешти та обмеження свободи висловлення думки.

У доповіді наголошується на триваючому переслідуванні та засудженні українською владою осіб за діяльність, що здійснюється під російською окупацією, і яка може бути законно примусова до окупаційної влади. Він також згадав про випадки насильства проти Української православної церкви.

Протягом трьох місяців зафіксовано високу кількість жертв серед цивільного населення у зоні конфлікту: 429 людей загинули, а 1 374 були поранені внаслідок насильства. Значне збільшення обстрілів ракетами та артилерії з боку російської федерації наприкінці грудня та в січні призвело до зростання числа жертв серед цивільного населення в віддалених від лінії фронту районах. Однак загальна кількість жертв серед цивільного населення залишалася порівнянною з попереднім періодом.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button