КультураСуспільствоТема дня

Через пожежу палац культури в Корабельному, що запрацював після "прильоту", знов ЗАЧИНЕНО

Вогонь поставив остаточну крапку... ФОТО, ВІДЕО

Цей материал також доступний

На сьогоднішній день Миколаївський міський палац культури “Корабельний” зачинений для відвідувачів. За словами директора закладу, останньою краплею – остаточною причиною припинення експлуатації будівлі – стала нещодавня пожежа.

До початку повномасштабного вторгнення російських окупаційни військ в Україну, палац культури відвідували понад 500 місцевих мешканців (віком від 4 до 80 років). Та війна принесла чорні часи: влітку 2022 року російські окупанти зруйнували ракетою будівлю палацу культури в Корабельному районі: внаслідок “прильоту” будівля зазнала численних пошкоджень. Удар прийшовся в бік великої сцени у задній частині будівлі.

Нагадаємо, ми писали:
«Вырвали кусок сердца»: боль за ДК «Корабельный» и ненависть к рашистам
переполняют сердца николаевцев. ВИДЕО

Керівництво рік після “прильоту” спостерігало, як поводить себе будівля“Ми зробили мітки на будівлі, але нічого за багато місяців не посипалось, не з’їхало…”

Впевнившись, що з моменту обстрілу вціліла частина залишилась безпечною, та через велику кількість звертань від батьків дітей та керівників колективів, було прийняте рішення відновити роботу. Необхідні ремонтні роботи проводились силами працівників палацу культури із забезпеченням матеріалами від місцевої влади, – розповідає директор закладу Олексій Чебан.

І ось у вересні 2023 року двері закладу були знов відчинені для вихованців, всі так раділи…

Але 22 січня 2024 року в будівлі, яка вціліла після обстрілу, сталась пожежа, причини якої й досі не відомі. Тому Палац Культури був вимушений знову припинити роботу.

Ми писали:
Пожежа в ПК “Корабельний”: було евакуйовано 47 осіб, у тому числі 40 дітей

“Причини пожежі досі не відома. Була підозра на проводку, але при детальному огляді ця версія не підтвердилася… Експертиза фахівців дала два висновки: або проводка горіла, або підпал. Але суть в тому, що згорілу проводку ніхто не знайшов. Для всіх це просто загадка, як і чому сталась пожежа”, – каже Олексій Олександрович.

За словами директора палацу, заняття на базі постраждалого приміщення повністю припинені, та всі його десять колективів працюють, діти займаються, але на базі інших навчальних закладів. Працівники ПК отримують заробітню плату:

“Ми перенесли колективи… Вони працюють у Дитячій школі мистецтв, і зараз ми оформлюємо документи на приміщення у школах – там, де є укриття”.

Олексій Чебан розповів і про нещадавню акцію, коли місцеві мешканці бачили біля палацу культури дітей з плакатами:

“То не був мітинг! Ми знімали ролик Палацу культури. Ми хотіли зняти ролик в честь ювілею. А те, що якась прохожа сказала, що це мітинг, то їй так здалося. Якщо звернути увагу, на листочках було просто написано “Палац культури” і намальоване сердечко. Все! Ніхто нічого не казав! Пройшло 15 хвилин, ми відзняли діток і все”, – наголосив директор.

Наразі міська влада має дизайн-проєкт відновлення палацу культури та шукає інвесторів, що допоможуть відбудувати будівлю, бо бюджет Миколаєва не потягне таке будівництво.

“Спільно з українською архітекторкою та італійською архітекторною компанією AlterEGO був створений дизайн-проєкт ПК – те, як вони бачать цей палац культури у майбутньому… Як воно буде насправді – поки невідомо, тому що це все буде вирішуватись при розробці проєктно-кошторисної документації, щоб розуміти, скільки буде коштувати зробити цю будівлю.

Ми зараз шукаємо інвесторів для виготовлення проєктно-кошторисної документації. Буде це новий Палац культури, або цей буде частково відновлений – поки невідомо… Буде детальний огляд будівлі, яка вціліла, і буде прийматись рішення, наскільки рентабельно чи нерентабельно її залишати”, – каже Олексій Чебан.

ДОВІДКА: Будівля палацу була спроєктована московським архітектором Костянтином Бартошевичем. Будівництво в тоді ще селищі Жовтневе почалося в 1955 році і підпорядковувалось молодому суднобудівному заводу «Океан».

В 1959 році обʼєкт здали в експлуатацію. Після розпаду Радянського Союзу с. Жовтневе опинилося в стані економічної депресії, тоді ж роботу припинив і завод «Океан». Однак сам будинок культури продовжував працювати, і в 2002-му його передали територіальній громаді і перейменували в «Жовтневий районний будинок культури». А в 2015 році місто Миколаїв прийняло обʼєкт в комунальну власність, і він став палацем культури «Корабельний».

Наразі в цій будівлі функціонує лише захисне укриття та “Пункт незламності”.

В 2024 році ПК «Корабелів» святкує свій ювілей. Зазвичай у це свято проводилися неймовірні концерти. Цього року, заради безпеки вихованців, масштабного святкування не буде, – зазначив директор палацу.

Сподіваємось, що колись двері майстерні талантів знову відчиняться та улюблений місцевими мешканцями заклад культури у повному масштабі відновить роботу і продовжить дарувати нашому місту нові неймовірні емоції.

Нагадаємо, ми писали:

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button