ЕкономікаПригодиСуспільство

Заволодіння 1,4 млрд грн ДП "Зоря"-"Машпроект": розслідування завершено

Масштабна афера у Миколаєві: керівництво "Зоря"- "Машпроект" під підозрою у розтраті мільйонів

Цей материал також доступний

Миколаїв став епіцентром величезного скандалу, що вибухнув з новою силою після того, як Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) та Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) завершили розслідування проти чотирьох колишніх генеральних директорів державного підприємства «Науково-виробничий комплекс газотурбобудування «Зоря»-«Машпроект». Звинувачення, висунуті в їхню адресу, шокували громадськість: розтрата коштів на загальну суму 71,6 млн. дол. США (приблизно 1,4 млрд грн за курсом НБУ на момент скоєння злочину).

Операція “Розтрата”

Справа набула огласки 18 березня, коли стало відомо про завершення детального розслідування. За даними НАБУ, керівництво ДП «НВКГ «Зоря»-«Машпроект» вдалися до хитромудрої схеми, що дозволяла експортувати продукцію власного виробництва за кордон через низку фіктивних агентських угод. Ці угоди були закладені з іноземною компанією, яка формально виступала посередником у пошуку потенційних покупців продукції. Проте, замість реального надання послуг, значні суми коштів перераховувалися на рахунки компанії-нерезидента як оплата за неіснуючі послуги.

Ці кошти потім легалізовувалися через перерахування на рахунки іноземних компаній, що були під контролем колишніх керівників ДП. Така схема працювала протягом 2013-2018 років, завдаючи величезних збитків державному бюджету України.

Правові наслідки

26 вересня 2023 року, після довгих розслідувань та збору доказів, НАБУ та САП повідомили про підозру чотирьом екс-керівникам ДП «НВКГ «Зоря»-«Машпроект» та керівнику приватної компанії-нерезидента. Звинувачення базуються на серйозних статтях Кримінального кодексу України, що передбачають відповідальність за розтрату в особливо великих розмірах (ч. 5 ст. 191 КК України) та легалізацію коштів, отриманих злочинним шляхом (ч. 3 ст. 209 КК України для ексдиректора ДП та керівника приватної компанії-нерезидента; ч. 2 ст. 209 КК України для іншого ексдиректора).

Міжнародний аспект

Унікальністю цієї справи стало широке міжнародне співробітництво. НАБУ та САП звернулися за допомогою до понад 20 іноземних держав, щоб отримати докази протиправної діяльності зловмисників. Інформація, одержана від компетентних органів Індії, Швейцарії та Латвії, стала ключовою у доведенні фактів фіктивності послуг та відстеженні шляхів “відмивання” незаконно одержаних коштів.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button