Суспільство

"Як розлучитися, перебуваючи за кордоном?", - поширене питання, з якими стикаються у Корабельному райсуді

Право на припинення шлюбу не може бути обмежено

Цей материал також доступний

Щоденно працівники суду стикаються з безліччю питань, серед яких одним з найпоширеніших є розірвання шлюбу, про це повідомляє пресслужба Корабельного районного суду міста Миколаєва. Однак, у зв’язку з нинішнім воєнним станом, деякі запити набули нового спрямування. Багатьох цікавить, як правильно оформити розірвання шлюбу, якщо один із подружжя перебуває за кордоном, – повідомляє пресслужба суду.

У зв’язку з цим фахівці установи надали роз’яснення:

Попри воєнний стан в Україні право на припинення шлюбу не може бути обмежено. Діють ті ж правила та норми, що були і до 24 лютого 2022 року”,  – зазначають в повідомленні.

Якщо обидва з подружжя перебувають за кордоном і хочуть розлучитися та у них немає спільних неповнолітніх дітей, можна подати заяву про розірвання шлюбу до найближчої консульської установи України.

Якщо ж у подружжя є спільні діти або одна зі сторін не згодна розлучатись, такі спори вирішуються у судовому порядку на території України.

Це можна зробити у звичайному (“паперовому”) режимі, підготувавши позовну заяву до суду за місцем реєстрації відповідача або за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача, якщо на утриманні позивача є малолітні або неповнолітні діти.

Також це можна зробити за допомогою онлайн-платформи “Електронний суд”. Але для цього треба мати електронний підпис.

Брати участь у розгляді справи можна через відеоконференцію з власних засобів зв’язку (для цього потрібен електронний цифровий підпис), або подати письмову заяву до суду про слухання справи за Вашої відсутності (за умови що суд не визнає вашу явку обов’язковою).

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button