СуспільствоТема дня

У Херсоні відкрили пам’ятний знак бійцям, які загинули під час окупації міста армією рф

У Херсоні відбулась урочиста церемонія відкриття пам’ятного знака, присвяченого бійцям територіальної оборони, які героїчно загинули у боях з армією РФ два роки тому, 1 березня 2022 року. Цей день увійшов в історію як початок окупації Херсона російськими військами. Місцева громада, не шкодуючи сил, стала на захист свого міста. Особливо запеклі бої розгорнулися в районі Білозерської площі та Бузкового парку, де захисники, озброєні лише “коктейлями Молотова”, намагалися зупинити наступ російських танків. На жаль, багато херсонських тероборонівців віддали свої життя у цих нерівних боях.

Про це повідомляє Суспільне Херсон.

Сьогодні, 1 березня 2024 року, зібравшись у дворі Херсонського ліцею, мешканці міста відкрили пам’ятник на честь п’яти бійців першої роти 194-го окремого батальйону 124-ї окремої бригади територіальної оборони. Володимир Проценко, місцевий житель, поділився спогадами про ті трагічні події та героїзм своїх земляків.

“Під одним з дерев лежав Коля, я його впізнав, я з ним на стрільби їздив. В підвалі ще Грузинський був лікар, і ще двоє — на тому боці. Там до вікна притягнули. Там командир роти казав, що коли він був живий, то кричав – “Хлопці тікайте, тому що я вже не жилець”. Вони його хотіли з собою взяти”, — говорить чоловік.

“Я зранку бачив, як вони з балки підтягувалися, тероборона. Частина пішла до заправок туди на Полтавську, а частина розосередилися тут, на території ліцею. І потім ми вже бачили з вікон, я тут мешкаю, як вже окупанти почали підтягуватися, стріляли спочатку з території, де ми перебуваємо, а потім вони тут кулемети поставили й почали по хлопцях стріляти”, — каже Сергій Коломієць.

Вікторія Бойко — дружина загиблого Сергія Данчука. Розповідає, про те що чоловік у Херсоні не знала, адже їй він казав, ніби перебуває у Миколаєві.

“А коли вже побачила кадри з Бузкового парку і хлопці почали телефонувати, я вже тоді запитала “Ви у Бузковому?”. Казали, що ні, що були в ліцеї. Як мені розповідали його товариші, його зняла снайперка, поранення було в печінку, й він стік кров’ю”, — говорить Вікторія.

На деревах біля місць, де загинули тероборонівці — рушники та квіти.

Першого березня 2022 року бій з армією РФ прийняли бійці територіальної оборони. Зі зброї мали кілька автоматів та пляшки із запальною сумішшю. Більшість з них – загинули. Серед них — Олексій Ронський, житель села Широка Балка Станіславської громади, розповіла мати бійця Оксана Моринець.

“Подзвонили вже другого числа після обіду. Дівчина його підняла слухавку і сказала, що дзвонили, що там розірваний лежить. Але його не розірвало, йому просто груди, бронік прошили. В нього одного бронежилет був тоді. Ввечері першого числа бачили відео уже. Але я не думала, що там Бузковий парк, хто там знав, що Бузковий парк, ну думала парк Нафтовиків. Ще з вечора було дзвінка й нема”, — каже жінка.

Зі Станіславської громади першого березняя 2022 року загинули п’ятеро бійців територіальної оборони, розповідає Станіславський сільський голова Іван Самойленко.

“Це в нас були жителі села Широка Балка — Олексій Ронський, Микола Сливкін, Віталій Грузинський і з села Станіслав — Сергій Хандусенко та Іван Данченко, який був моїм однокласником. Ми приїхали вшанувати пам’ять наших бійців та поклали квіти”, — говорить Самойленко.

Що відомо про Бузковий сквер у Херсоні

1 березня 2022 року у Херсоні тероборонівці отримали наказ сідати в автобуси та висуватись на позиції. Кілька десятків озброєних автоматами, гранатами Ф1 та двома “Мухами” стали у Бузковому сквері на вулиці Нафтовиків та на площі Білозерській.

Тоді з двох боків на Херсон наступали російські штурмовики на танках і БМП. У нерівному бою загинули до 30 тероборонівців. Їх тіла знайшли в бузковому гаю і мікрорайоні Шуменський. Відео розстріляних хлопців у мережі виклав журналіст-колаборант, якому повідомлено підозру у держзраді.

Після деокупації міста, слідчі та представники криміналістичної лабораторії разом із групою спеціалістів вибухотехнічної служби відвідали “Бузковий парк” по вулиці Нафтовиків. На місці огляду правоохоронці вилучили достатньо речових доказів, що підтверджують воєнний злочин російської армії.

У березні 2023 року у Бузковому сквері встановили пам’ятний знак на честь загиблих тероборонівців.

На місці загибелі тероборонівців, жителі Херсона розмістили квіти та рушники на деревах, створивши тим самим символічний меморіал. Свідчення очевидців та рідних загиблих відтворюють картину тих подій, зокрема історію про Сергія Данчука, чия дружина дізналася про його загибель з новин, вважаючи, що він знаходиться у Миколаєві.

Ця подія є нагадуванням про велику ціну, яку Херсон та його мешканці заплатили за свою свободу та незалежність. Вона свідчить про мужність та відвагу звичайних людей, готових стати на захист своєї землі.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button