СтаттіСуспільствоТема дня

"Я здесь был"… Два роки, як загинув безстрашний воїн і борець за правду Олександр Янцен

26.02.2022 - 26.02.2024: До другої роковини загибелі Олександра Янцена

Цей материал також доступний

Автор: Ольга Ясько

«Я здесь был…». Такою він бачив епітафію на своїй могилі.
Олександр Юрійович Янцен
– нащадок українців, що репресованими були закинуті на безмежні простори Казахстану, в його жилах текла українська й німецька кров. Хоча не вмів говорити мовою, зате в машині завжди звучали українські хіти та повстанські і стрілецькі пісні. А загинув Олександр українцем, з відповідальністю за долю України, їдучі туди, де було гараче, де були потрібні такі «безбашенні», безстрашні воїни. Ті, хто знав Олександра, легко підтвердять правдивість і безпафосність цих моїх слів. Для нього наближення цієї війни скритим (і не дуже) ворогом було передбачуване і «савсем адназначно».

На відміну від багатьох чопорних активістів і діючих чиновників, що обережно зважували кожен свій крок, Олександр Янцен не знав страху та умовностей… Чорне – чорне, а біле – біле. Освічений, розумний, завжди готовий допомогти.

Йому до всього було діло. Чи то отруйні вантажі “Ніка-Тери”, чи розкрадений у природи пісок, чи тяжіючі до росії наглі комуняки, чи перегороджений роками тротуар біля елітного будинку на проспекті Корабелів, чи сутичка з «вєжлівымі чєловєчкамі» біля Армянська, чи по пиці запроданцям кремля шуфрічу та царьову, чи добровільний запис до ЗСУ та два довгострокові відрядження до зони АТО. Цей список продовжувати можна довго, адже в цій людині був закладений величезний потенціал творіння повсякденної справедливісті без оглядки на наслідки.

А ось в руках у мене довідка з Миколаївського військового шпиталю: «госпіталізований 22.02.2022, виписаний 24.02.2022». Зараз в Україні тисячі так званих чоловіків мріють про таку «вожделенну довідку». Може вони і праві. А наш буремний воїн міг би носити зараз важкі бляшанки з водою для своєї сім’ї, одержувати гуманітарну допомогу як інвалід, а головне, у 12- річного Дані був би батько, так потрібний кожному хлопчаку. Але подібний вибір апріорі не міг би бути вибором Янцена, це би було недопустимо ганебно і… прозаїчно для нього.

9 березня 2022 року його поспіхом, у тісному колі близьких поховали під звуки обстрілів і виття ще тоді не звичних сирен. На 12-й день після загибелі.

Що сталося насправді, як і чому – мабуть, не доведеться взнати ніколи, як і те, чому тіло відомої у місті людини і опізнаної родичами, видали з моргу, як невідомого. Разом хочеться подякувати усім великим і простим людям, що допомогли знайти тіло Саші і по-християнські його віддати рідній землі. Зараз він з численним небесним воїнством шукає правди. Яка десь загубилася, у цілому світі і в Україні.

Вірю, що колись, вже після перемоги над ордою, мешканціі Корабельного увічнять пам’ять свого героя. І у нас з’явиться на проспекті Корабелів перший сквер, закладений на честь Олександра Янцена. З магнолій та сакур. Він любив красиві екзотичні рослини. У цього клаптика землі – своя історія перемоги і віри в справедливість (“Счастье случилось!” или “Давно пора”. Активисты снесли незаконный забор, уродующий проспект Корабелов. ВИДЕО).

Читайте також:
У нашей власти – рак души!, – Александр Янцен, защитник “Островка” (видео)

Олександр був активним учасником Євромайдану в Києві та Миколаєві.

Видео: “Огонь – у каждого из нас в сердце!” – Александр Янцен на Евромайдане в Николаеве

22 лютого 2014 року Олександр взяв активну участь у знесенні пам’ятників леніну: спершу – з головної площі міста, а потім – і в Корабельному районі (з площі на вулиці Торговій).

Олександр Янцен б’є комуніста Пучкова, що заважав демонтажу пам’ятника Леніну
на площі перед будівлею Миколаївської міськради

А ще Олександр зіграв дуже важливу роль у справі захисту Миколаєва від “руського міру”, взявши активну участь у розгоні проросійського табору з площі перед будівлею облради 7 квітня 2014 року.

“Вспомним, как это было”. 7 апреля – годовщина разгона палаточного лагеря сепаратистов в Николаеве (ВИДЕО)

Читайте також: «Таких мы били, бьем и будем бить!», – лидер Народного ополчения Александр Янцен о Цареве

Царьов отримав на горіхи від миколаївського патріота Олександра Янцена
Царьов отримав на горіхи від миколаївського патріота Олександра Янцена

Раніше повідомлялося:

Читайте також:

На його могилі – багато квітів у будь-яку пору року. Пам’ятаймо нашого Героя!

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button