Суспільство

Мінівен Миколаївської обласної варти увійшов до топ-20 найдорожчих авто, придбаних у 2023 році в Україні

Всього торік на ProZorro придбали майже 3,5 тисячі легкових авто на 3,6 мільярдів гривень

Цей материал також доступний

Серед 20 найдорожчих легкових авто, придбаних за бюджетний рахунок через систему ProZorro у 2023 році, більшість складають мінівени та позашляховики силовиків: СБУ, Нацполіції та Державної служби охорони. Серед них – Volkswagen Caravelle, придбаний за 2,2 млн грн комунальним підприємством «Миколаївська обласна варта», зазначає Nikcenter.

Лише у чотирьох випадках розпорядники, закуповуючи дорогі автівки за рахунок платників податків, проводили відкриті торги за участю двох або більше учасників. Понад половина закупівель у топ-20 найдорожчих проводилися без використання електронної системи, переважно з використанням процедури оборонної закупівлі. Це дозволяє засекретити не лише тексти угод, а й постачальника.

Найбільш утаємниченою виявилися закупівля УСБУ Житомирської області. Спецслужбовці засекретили навіть назву легкового авто, яке вони придбали за 3,2 млн грн. Для прикладу – розкішний Volkswagen Touareg їхні колеги з дніпропетровського управління купили за ціною 2,9 млн грн.

У колоні мінівенів та позашляховиків виділяються чотири престижних ліфтбеки Volkswagen Arteon R-Line 2.0 TSI 4Motion центрального апарату Національної поліції. Найдорожчий з них обійшовся бюджету у 2,5 млн грн.

Почесне місце серед силовиків у рейтингу найдорожчих легкових авто минулого року посіли також декілька несподіваних покупців. Так, КП ЖКГ “Липоводолинське” селища міського типу на Сумщині, без тендерів придбало престижний мінівен Volkswagen Caravelle за 2,2 млн грн. До речі, таку ж автівку за тією ж ціною придбало у жовтні КП «Миколаївська обласна варта». Цікаво, що місяцем раніше, у вересені, в того ж продавця, ТОВ “Інтер Авто Центр”, обласна варта взяла цей мінівен на сто тисяч дешевше.

Ще один дорогий мікроавтобус, Hyundai Staria, придбав відомий своїми скандальними закупівлями дитячий табір на Закарпатті «Зачарована долина» за 2 млн грн. Також цей мінівен, розрахований на 6 пасажирів, зі шкіряними сидіннями з підігрівом, придбав Луганський медінститут із позначкою: «для перевезення студентів».

Всього торік на ProZorro придбали майже 3,5 тисячі легкових авто на 3,6 мільярдів гривень.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button