Суспільство

Яйця по 17: постачальниця харчів для ЗСУ в 2023 році стала власницею 4-х готелів Хорватії

Глиняна є засновницею у компаніях з так званої «білоцерківської групи»

Цей материал також доступний

Постачальниця харчів для військових України Тетяна Глиняна виявилась власницею чотирьох готелів у курортному місті Хорватії Спліт. Про це написав Артем Ільїн у «NV Бізнес».

Тетяну Глиняну з Білої Церкви називають лідеркою одної з найбільших бізнес-груп, що постачають продукти харчування Збройним силам України з грудня 1995 року. Донедавна на позиції компаній, що наближені до неї та її родичів, не впливали ані зміни міністрів оборони, ані президентів, ані повномасштабне російське вторгнення на територію Україні.

Це ТОВ «Преміум компані», ТОВ «Візит», ТОВ «Укрпродакорд ВР» та ТОВ «Гранд консалт» (8,16 млрд грн у 2020-2023 роках).

Але підприємиця, можливо, вирішила змінити профіль діяльності. Минулого року вона почала з’являтися в готелях Спліту (Хорватія) як нова власниця. Журналісти дізналися, які саме готелі перейшли під контроль української бізнес-леді.

Наприкінці 2023 року співрозмовник журналістів, що знайомий з роботою готельного бізнесу в Спліті, розповів, що, як мінімум, три готелі в центрі цього курортного хорватського міста отримали нову власницю з України.

«Вона сиділа в холі і активно роздавала вказівки місцевому персоналу українською мовою. Кажуть, що у неї десь біля Білої Церкви є м’ясопереробний завод», — розповів на умовах анонімності співрозмовник, який став свідком однієї з таких нарад. Побачивши фотографію Тетяни Глиняної, він підтвердив, що це вона.

За даними місцевого бізнес-реєстру вдалось встановити, що з осені 2023 року Глиняна стала бенефіціаром компаній «Zen Adria d.o.o.», «Pigment d.o.o.», «Mimoza d.o.o.». А у ще одній фірмі «Nazarii d.o.o.» вона стала засновницею у 2016 році (у 2022 році на деякий час її власником ставала дочка Ірина Кут. Місце реєстрації «Nazarii d.o.o.» у Брелі, скоріше за все, є місцем реєстрації особисто Тетяни Глиняної. Саме ця адреса вказана в одному з хорватських реєстрів).

Ці фірми володіють наступними готелями у Спліті:

  • Бутік-готель Mirari має 18 кімнат, ресторан та басейн на даху.
  • Готель Ora категорії 4* має 24 номери, ресторан та конгрес-центр на 50 осіб.
  • Бутік-готель Luxe категорії 4* має 30 номерів, ресторан, СПА-центр та конференц-кімнату на 8 осіб.
  • Готель Posh категорії 5* має 6 апартаментів, басейн на даху, СПА-центр.

мапа розташування готелів

Відповідно до інформації, що розміщена на сайтах агенцій нерухомості в Спліті, готелі з подібною локацією, що мають 18 і більше номерів коштують від 2,5−3 млн євро. Тобто для купівлі чотирьох готелів у центрі Спліту потрібно більше 10 млн євро.

Співрозмовники кажуть, що у 2023 році в готелі Mirari була проведена реновація. Також біля нього ведуться будівельні роботи.

Тетяна Глиняна особисто була засновницею у компаніях з так званої «білоцерківської групи», що у різний час були чи є крупними постачальниками харчів для військових.

Ціни харчів «Гранд консалту» в актуальних контрактах з Міноборони дуже завищені. Наприклад, в контракті, що діяв у другому півріччі 2023 року, звичайна гречка коштувала 66 гривень за кілограм. А в контракті на перші три місяці 2024 року гречка коштує 50 грн за кілограм. За даними Держстату, роздрібні ціни на гречку у цей період постійно були у півтора-два рази меншими. У липні гречка коштувала 48 грн, під кінець року ціна опустилась до 32 грн. Прямо зараз гречку можна купити у магазині Novus по 26 гривень за кілограм.

У 2015 році Тетяна Глиняна та її зять Руслан Березюк фігурували у справі про хабар полковнику Нацгвардії за сприяння перемозі у тендері по консервам за 10% від суми контракту. Але тоді Глиняна взагалі не потрапила у вирок, а її зятя Руслана Березюка засудили до незначного умовного терміну.

За даними “Наших грошей”, справа НАБУ по контрактам Міноборони з завищеними цінами під час війни наразі далека від завершення. Досудове розслідування може бути завершене і під кінець 2024 року.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button