Суспільство

«Щодня виділяється 5 млрд»: міністр фінансів не знає, чому волонтери збирають гроші для ЗСУ

Із державного бюджету України щодня на потреби ЗСУ виділяється по 5 млрд грн. Зокрема, певну суму виділяють місцеві бюджети. Тому незрозуміло, навіщо волонтери досі оголошують збори на закупівлю якихось речей для Сил оборони — наявних ресурсів мало б вистачити. Про деталі фінансування ЗСУ розповів міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв’ю порталу Forbes Ukraine.

Журналісти запитали в міністра, чому українці та військові скидаються певними сумами, щоб придбати потрібне спорядження. Марченко зауважив, що волонтери не можуть змагатися з можливостями держави щодо утримання війська. Зокрема, щодня з держбюджету на ЗСУ йде 5 млрд грн. До цієї суми докладають місцеві органи влади. Зокрема, щодня вони мають можливість виділяти для армії по 15-20 млрд грн. Тобто, якщо в держбюджеті умовно не буде грошей, то лише за рахунок цих коштів армія протримається ще 3-4 дні. Водночас досі волонтери та неурядові організації збирають кошти для військових.

“Я сам не розумію, чому ми досі забезпечуємо в складчину військовослужбовців”, — заявив міністр.

На думку посадовця, на військових складах повинна бути зброя та військове спорядження в достатній кількості. Тому запитувати потрібно не в нього, а в “конкретних виконавців”, які відповідають за цей напрямок.

Також міністр розповів про фінансування мобілізації 500 тис. осіб, про яку говорив у своєму виступі президент України Володимир Зеленський: на таку кількість нових військових знадобиться 500 млрд грн. Марченко наголосив, що ця цифра дуже орієнтовна, оскільки її отримали із загального розрахунку: на сьогоднішній один мільйон осіб українського війська йде 1 трлн грн.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button