ПригодиСуспільствоТема дня

Другу зиму - без опалення: як виживають мешканці багатоповерхівки в Корабельному, понівеченої війною

Ні депутати, ні райадміністрація толком не допомагають

Цей материал також доступний

Миколаївці з Корабельного району, що мешкають в багатоповерхівці по вул. Самойловича 5-а, вимушені або шукати інше житло, або замерзати в своїх квартирах: в будинку другу зиму поспіль (через пошкодження в результаті ворожого обстрілу восени минулого року) відсутнє централізоване опалення.

Нагадаємо: в ніч на 23 жовтня 2022 року, орієнтовно о 01:30 Миколаїв зазнав обстрілу ракетами типу С-300, і одна з ракет прилетіла на вул. Самойловича, зруйнувавши та пошкодивши багато квартир в кількох будинках. Уламками та вибуховою хвилею винесло вікна, двері, понівечило балкони. Було пошкоджено також теплотрасу, кілька припаркованих автомобілів, зруйновано дитячий майданчик у дворі:

“Минулого року наш будинок (ОСББ) постраждав від артобстрілу зі сторони РФ. Вже другий сезон у нас немає опалення. В будинку проживають сімї з дітьми, які повернулися додому, рятуємося електрообігрівачами (також люди гріють цеглини на газових конфорках, аби потім отримувати від них тепло). Люди не розуміють, через що в будинку досі немає тепла. За останньою інформацією, ця проблема виникла через суди з Нафтогазом. В будинку сиро, ми хвилюємось за власні оселі. Хотіли би отримати від Нафтогазу розгорнуту відповідь для жителів нашого будинку. Наскільки це законно – лишити будинок без тепла в умовах воєнного стану? Хто надасть відповідь на це питання? Чому, маючи власне житло, ми повинні зараз шукати, де перезимувати? Ми хочемо знати, хто винен в цьому. Чи справді, поки йдуть суди, будинок має бути без комунікацій? Наскільки ми знаємо, борги з Нафтогазом були завжди, при цьому і опалення було. Влітку нам на зборах обіцяли і опалення, і вікна. Вікна то вже ми не чекаємо, хоча б опалення”, – написала до редакції Кorabelov.info одна з мешканок постраждалої багатоповерхівки.

“Ми не можемо добитися відповіді ні від кого. У виконкомі на все це казали, що в нас дивна ситуація, що це начебто не їх компетенція, і що всі питання – до голови ОСББ. Порадили також звернутися до Департаменту ЖКГ – звідти нас направили до адміністрації Корабельного району (чекаємо від них тепер відповідь на офіційне звернення). Мешканці телефонували скрізь, навіть до Нафтогазу, відповідь знову ж таки: всі питання – до голови ОСББ, – додають жильці понівеченого будинку.

Редакція звернулася до голови даного Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, і вона розповіла, що така затримка із запуском домової дахової котельні – через очікування, поки всі боржники в будинку не сплатять за газ і поки не будуть вирішені всі судові справи з Нафтогазом щодо цих боргів, деякі з яких тягнулися вже по кілька років. Але ось вже 20 грудня було останнє судове засідання, всі борги закриті, залишилося оновити договори з газовиками на поточний опалювальний сезон, і є велика надія, що вже в січні газова котельня в будинку запрацює.

Розповіла Наталя також і про інші проблеми багатоповерхівки, і, разом з тим, про поступове її відновлення:

“Ми вже багато чого полагодили. Коли попередня голова складала Акт обстеження будинку після “прильотів” – там написано, що дахова котельня без порушень. А насправді там є чугунні деталі, які внаслідок обстрілів… В нас же було дві ракети, а до цього були касетні прильоти, а після цього ще було декілька прильотів поруч. Ми ж іще живемо на песочній подушці (що для нас дуже складна обставина)…

Департамент ЖКГ міськради поміняв нам повністю ліфтові кабіни, що були зруйновані (двері відрехтували, а купе поставили нове). Після прильоту в нас більше місяця не було газу, і ми звернулися за допомогою до голови обласної адміністрації: я зранку написала, що в нас є така проблема – і вже о 10:00 у нас була машина “Миколаївгаза”, нам все під’єднали.

А от Корабельна адміністрація виділила нам аж дві урни. На жаль, на все інше по благоустрою ми отримали відмову (щось на кшталт того, що зможуть допомогти, коли війна скінчиться). Вони коли розчищали своїм краном двір, пробили дірку в асфальті – то зробіть же ж, покладіть нам асфальт, засипте воронку від вибуху… У нас живуть сім’ї з малими дітьми, а для них у дворі зовсім нічого нема. Кажу: ну хоч якусь гойдалочку поставьте, пісочницю. Бо в нас повністю був зруйнований майданчик, а не просто пошкоджений. Ми вже власними силами поприбирали, просіяли пісок… Обіцяли (на словах) розпланувати двір після прильоту – не розпланували, обіцяли засипати – не засипали… Але в адміністрації району мене регулярно питають, як у нас стан справ, я їм доповідаю”.

Читайте також:
“У нас що, війна скінчилася?”, – в Корабельному обурені ремонтом площі перед адміністрацією

“До депутатів за допомогою складно звернутися – наша Горбенко, наприклад, не реагувала ні на дзвінки, ні на повідомлення”, – додала голова ОСББ.

Маємо надію, що після цієї публікації депутати та інші представники влади самі викличуться допогти мешканцям цього будинку оговтатися після пережитого та вирішити загальні побутові проблеми, без чого неможливе нормальне життя.

Нагадаємо, ми писали:
Один з будинків по вул. Самойловича, пошкоджений ворожими обстрілами, відремонтують за 15 млн

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button