Суспільство

Миколаївські волонтери виготовляють павербанки, грілки та буржуйки для військових

Допомагають выйськовим тим, що можуть зробити своїми руками

Цей материал також доступний

У Миколаєві волонтерська організація “Help ZSU Mykolaiv” виготовляє для військових павербанки, одного з яких вистачає на чотири підзарядки станції для Mavic. Також взимку створюють хімічні грілки та буржуйки на фронт.

Про організацію, колектив та механізм роботи розповідають кореспонденти Суспільного.

Волонтер та керівник організації “Help ZSU Mykolaiv” Микола Ткаченко та ще 13 його колег створюють павербанки, грілки, буржуйки та свічки. Розповідає, це те, що необхідно українським військовим.

“У нас просто збір однодумців і людей. Зрозуміли, що потрібно багато допомоги. Допомагали тим, що ми могли зробити своїми руками. Були проблеми у хлопців на блокпостах не було зв‘язку, викупивши рації, які не працювали, ремонтували, передавали хлопцям”, — говорить Микола Ткаченко.

Взимку волонтери створюють хімічні грілки. За основу механізму виготовлення взяті звичайні медичні грілки

“Натрій ацитат використовуємо, він нагрівається до 60°, кристалики пропадають, дой-пак використовуємо звичайний — від майонезу, але такий, що можна кип’ятити “, — каже керівник ВО “Help ZSU Mykolayiv”.

Волонтер Єгор розповідає, механізм роботи дуже легкий. Тепла вистачає на чотири години, потім її можна перекип’ятити та використовувати ще щонайменше 20 разів.

“Потрібно взяти її просто в руки та натиснути за допомогою пружинки, які ми виготовляємо і відбудеться реакція збудження речовини й вона з рідкої перетвориться у таку кристальну й тверду”, — говорить Єгор.

Проте основною діяльністю, керівник організації вважає створення павербанків.

“Перший павербанк був зроблений з батареї “leaf”, електроавтомобіля, їх можна було, на той час, як війна почалася, коли люди почали вигрівати ці павербанки звідусіль, купити їх було проблематично, а хлопцям вони потрібні були. Оскільки в ліфі стоїть батарея літій, літій-іон, це звичайний елемент, з тими самим вольтажем який є у звичайному павербанку”, — розповідає Микола Ткаченко.

Павербанк із батареєю електромобіля був переданий Збройним силам України, після чого замовлення Микола почав отримувати систематично.

“Зараз ми використовуємо у великих павербанках ось такі елементи, це елементи не БУ, виготовляються в Європі, ними перепаковують акумулятори на автівках”, — каже очільник організації.

Павербанка більшої потужності вистачить на 3-4 зарядки станції Mavic, меншими частіше заряджають телефони.

Волонтер Олексій розповідає, що розташовано всередині пристрою.

“Збираємо з одноразок павербанки, майбутні. Люди, зазвичай, купують одноразові електронні цигарки, оскільки вони розряджені ми їх потім розбираємо та збираємо такі касети невеличкі, приміряємо їх, заряджаємо і надаємо їм друге життя. Формуємо з них дві такі касети, потім вставляємо їх безпосередньо в корпус, розпаюємо контакти”, — говорить чоловік.

Корпус створений за допомогою 3Д-принтера, його також виготовляють тут.

Деталі зроблені на 3-Д принтері. Фото: Богдана Будулуца/Суспільне Миколаїв

В основному запити зі створення і друку певних деталей для FPV дронів. За допомогою спеціальних програм забезпечення 3Д-модель перетворюється в певні інструкції для 3Д-принтера, вони завантажуються у 3Д-принтер, вставляється сам філамент і відбувається процес друку.

Також волонтери створюють буржуйку, для яких достатньо підпалити та помістити всередину воскову свічку.

“Ми їх робимо з використаних балонів після фреону. По Миколаєву багато місць після літнього сезону, які мають такі балони ми їх збираємо, акумулюємо і потім переробляємо у такі вироби”, — розповіли волонтери.

Тепла від однієї такої свічки вистачає приблизно на 1, 5 години.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button