Пригоди

Хотіли оформити грошову допомогу: мешканці Миколаївщини перерахували шахраям ще понад 107 тис. грн

За вказаними фактами слідчі відкрили кримінальні провадження

Цей материал також доступний

У середу, 29 листопада 2023 року, до чергової частини Вознесенського райуправління поліції із заявою звернувся мешканець райцентру про те, що він став жертвою шахраїв, передає Вознесенське районне управління поліції.

Зі слів потерпілого, в одній із соціальних мереж він натрапив на оголошення про можливість отримання грошової допомоги. Чоловік перейшов за посилання та вказав всі персональні дані, в тому числі конфіденційну інформацію. Після чого 43 тисячі 245 гривень були списані з його рахунку.

Того ж дня до відділення поліції №3 Вознесенського районного управління із повідомленням звернувся 63-річний чоловік про те, що його ошукали шахраї.

Потерпілий розповів, що на його мобільний телефон надійшло повідомлення про те, що йому нарахована грошова допомога від однієї із міжнародних організацій. Чоловік перейшов за посиланням та вказав свої персональні дані. Згодом йому зателефонував чоловік, який назвав код підтвердження, який заявник ввів. Виконавши всі умови, потерпілий виявив, що з його рахунку були зняті 64 тисячі 155 гривень.

За вказаними фактами слідчі відкрили кримінальні провадження за ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України «Шахрайство». Санкція статті передбачає позбавлення волі до 12 років.

Поліція вкотре нагадує, якщо ви, заповнюючи заявку, дійшли до розділу, де вас просять ввести дані банківської картки – зупиніться і вийдіть із даної вебсторінки, навіть, якщо вона нагадуватиме відомий сайт банку чи іншої установи. Це так званий фішинг – вебресурс, який виманює реквізити платіжних карток під виглядом надання неіснуючих послуг.

Як захиститися від шахраїв та перевірити справжність оголошення:

-на офіційних державних (неурядових, волонтерських) ресурсах (із верифікацією) впевнитись, що така виплата існує і ви підпадаєте під критерії отримувачів таких виплат;

– звертайте увагу на наявність протоколу HTTPS, особливо, якщо на такому ресурсі вводяться відомості щодо банківських карт або інших платіжних інструментів;

– уникайте будь-яких форм вводу інформації про банківську картку, її авторизаційні дані (логін, пароль особистого кабінету від онлайн банкінгу) на будь-яких сайтах. Якщо в цьому все ж є необхідність – користуйтесь вказаною функцією тільки на відомих вам сайтах, при цьому перевіряйте їх автентичність.

Якщо ж ви все-таки стали жертвою зловмисників, негайно телефонуйте на спецлінію 102.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button