Суспільство

На 2024 рік "Миколаївоблтеплоенерго" потребує на ремонт тепломереж 300 млн фіндопомоги

У 2023 році на відновлення мереж вкладено 23 млн грн

Цей материал також доступний

28 листопада 2023 року на сесії Миколаївської міської ради депутати заслухали звіт керівників теплопостачальних підприємств про перебіг опалювального сезону. Першим доповів директор муніципального підприємства “Миколаївоблтеплоенерго” Микола Логвінов, – повідомляє Миколаївська міська рада. За його словами, всі котельні підприємства розпочали роботу за графіком.

“Котельні працюють в штатному режимі. Всі наші споживачі отримують належні послуги. Підприємство увійшло в опалювальний сезон без будь-яких потрясінь. Коли було прийнято рішення про початок подачі тепла, в перший день було запущено 55 котелень, на другий день ще 33, потім і всі інші. Всього підприємство обслуговує 92 котельні в Миколаєві”, – розповів Микола Логвінов.

Щоб забезпечити безперебійне теплопостачання для миколаївців, у міжопалювальний період підприємство системно проводило ремонтні роботи та модернізувало обладнання. З 2017 до 2022 року у відновлення мереж вкладено 40 млн грн. У 2023 році – 23 млн грн.

Микола Логвінов зауважив, що з 1 вересня поточного року Кабмін прийняв рішення щодо зміни в розрахунках. В результаті з тих коштів, які споживачі сплачують за тепло, 65% одразу спрямовуються НАК “Нафтогаз України” для оплати за газ. Лише 35% залишаються підприємству.

“Цих коштів вистачає на виплату зарплат, але на наступний рік у підприємства немає коштів на проведення ремонтів без допомоги міськради. Сума допомоги, яка потрібна — 300 млн грн. При цьому заборгованість держави перед “Миколаївоблтеплоенерго” за різницю в тарифах становить 495 млн грн при заборгованості підприємства за газ в 400 млн грн. Тобто позитивне сальдо в боргах “держава – ми” складає 95 мільйонів гривень, – додав керівник.

Міський голова Олександр Сєнкевич зазначив, що після переходу “Миколаївоблтеплоенерго” до власності громади міста, для стабільної роботи щороку виділяються кошти – на підтримку його діяльності та компенсацію різниці в тарифах. ОКП з початку переходу в зону відповідальності міста вдалося планомірно та результативно отримати позитивний результат, оскільки застосовується комплексний підхід. Поступова заміна теплових мереж дозволяє надавати споживачам більш якісні послуги.

“Крім того, підприємство виконувало реконструкцію мереж та котелень у рамках співпраці зі Світовим банком. 91 млн грн був спрямований на ізоляцію та реконструкцію мереж”, – підсумував Олександр Сєнкевич.

Про поточну ситуацію поінформував голова правління ПрАТ “Миколаївська ТЕЦ”:

“На сьогодні маємо три великі дефекти на мережах: на перетині вул. Артилерійської та Нікольської, на вул. 1 Слобідській, на проспекті Миру,1. Для ліквідації задіяні три бригади ТЕЦ та дві бригади облтеплоенерго, які завжди нам підставляють плече. Так само і цього разу. Плануємо сьогодні до 22 години завершити ці ремонти”, – каже Дмитро Мирошниченко.

Керівник також прокоментував причини, які стали на заваді сталому запуску тепла 2023-го року. У період підготовки до опалювального сезону фахівці виконали гідравлічні випробування системи теплових мереж. Виявили 190 дефектів, що на 60% більше ніж минулого року. Фахівці ліквідували всі несправності та провели другий етап гідравлічних випробувань з використанням холодної води. За результатами мали підстави інформувати про стовідсоткову готовність підприємства до запуску тепла. Однак, під час старту сезону, після пуску в мережі гарячого теплоносія виникли нові 9 аварійних поривів труб великого діаметру.

Мирошниченко повідомив, що на стан мереж суттєво вплинуло використання солоної води під час минулорічного опалювального сезону. В період з 2020-2022 роки в мережі ТЕЦ подавалась очищена вода з підприємства “Миколаївводоканал”, але після того, як було знищено миколаївський водогін, то у період 2022-2023 років у систему подавалась вода з трьох різних джерел.

Наразі солона вода використовується тільки при аварійних ситуаціях, щоб підтримувати тиск в мережах і не запуняти обладнання.

“Основним джерелом був Бузький лиман – 91% води, власні свердловини – 7% і вода від “Миколаївводоканалу” – 2%. Після завершення опалювального сезону підприємство збільшило кількість своїх свердловин, тому наразі з початку опалювального сезону вода подається у наступному співвідношені: вода “Миколаївводоканалу” – 62%, власні свердловини – 30% та Бузький лиман – 8%”, – повідомив Мирошниченко.

Наразі вже замінено 67 метрів трубопроводу. Вирішальну допомогу в ліквідації аварії надає міська влада, ДСНС, обласна військова адміністрація.

Допомагають і донорські організації. Так, в рамках підготовки до опалювального сезону коштом донорів проведено капремонти найбільш аварійних ділянок протяжністю 542 метри на суму 21,3 млн грн.

Коштом головного акціонера – НАК “Нафтогаз України” – виконали реконструкцію ділянки магістралі по вул. Маріупольській на суму 24 млн грн.

Місто надало майже 2,5 км труб різного діаметру, які використовувались для ремонту мереж.

“За останні чотири роки, з 2019 до 2022, ТЕЦ витратила на поточні ремонти мереж 11 млн грн. При цьому в 2023 році – вже 9,5 млн грн. При цьому на капітальні ремонти упродовж усіх цих років кошти ТЕЦ не виділялись. Тобто, жодного погонного метру труб в межах капремонту не було замінено”, – зауважив Дмитро Мирошниченко.

Дмитро Мирошниченко підсумував: мережі ТЕЦ суттєво зношені. Так, 14 км трубопроводу повністю відслужили своє. Це означає, що всього за п’ять років зношеність мереж підприємства сягне 100%. Для уникнення подібних ситуацій необхідний комплексний підхід з масштабною реконструкцією мереж.

ПрАТ “Миколаївська ТЕЦ” планує й надалі працювати з міжнародними донорами для відновлення мереж. Наразі спільно з міською владою та “Миколаївоблтеплоенерго” розроблено проектну документацію на заміну тепломагістралі по вул. Пограничній загальною протяжністю 4 км. Це труби великого діаметру.

Як пояснив мер Олександр Сєнкевич, проект передбачає прокладання паралельної лінії трубопроводу по вул. Пограничній, щоб в подальшому перенаправити теплоносій новим трубопроводом.

Для цього планують задіяти позабюджетні кошти. На реалізацію проекту потрібно біля пів мільярда гривень. Цю суму бюджет міста не потягне, тож шукатимуть партнерів.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button