ПригодиСуспільствоТема дня

У ковідному госпіталі в Корабельному районі померли два стареньких пацієнти

Обоє пацієнтів були не щепленими, обоє - з супутніми патологіями

Цей материал також доступний

Новий штам коронавірусу Пірола вже було зареєстровано в Україні, про що повідомило Міністерство охорони здоров’я. Чи фіксували його у Миколаєві і як взагалі наразі ситуація з захворюваністю на COVID-19 в місті, в ефірі телеканалу «МАРТ» розповіла начальниця управління охорони здоров’я Миколаївської міської ради Ірина Шамрай, – передає міськрада.

«Зараз усі ковідні різновидності мають менш важкий перебіг. Ми на зараз маємо дві смерті від COVID, обидві сталися в міській лікарні №5 (розташована в Корабельному районі, – прим. ред.), в інфекційному госпіталі. Обоє пацієнтів були не щепленими, обоє – з супутніми патологіями. Це жінка 86 років та чоловік, якому було 100 з половиною років», – повідомила начальниця управління.

Ірина Шамрай підкреслила, що наразі особливістю COVID-19 є тяжкий перебіг у людей поважного віку. Тому вона закликала сім’ї, в яких проживають люди старшого покоління, подбати про них та обов’язково вакцинувати. Вакцина в достатній кількості в місті є.

«Якщо говорити про різновиди коронавірусу, то у нас ходить Омікрон, а Пірола є його різновидом. Немає 100-відсоткової гарантії, що щеплена людина не захворіє, але гарантовано, що захворювання протікатиме легше, якщо людина пройде вакцинацію».

Шамрай каже, що новий штам коронавірусу не має особливих відмінностей. Його симптомами є біль в горлі, закладеність носу, можлива втрата нюху. У Миколаєві Піролу поки не зареєстровано. Але, враховуючи переміщення людей по Україні та повернення з-за кордону, імовірно, що і в нашому місті будуть випадки захворювання цим штамом.

Якщо ж людина щеплена, то працює перехресний імунітет і тяжкого перебігу при такому захворюванні не спостерігається. Вакцина від коронавірусу є в достатній кількості у всіх центрах первинної медико-санітарної допомоги. Згідно наказу МОЗ, робиться дві основні і дві бустерні дози.

Начальниця управління охорони здоров’я нагадує, що зараз все ще можна вакцинуватися і від грипу. Найкраще це робити у вересні-жовтні. Але, якщо з певних причин цього не було зроблено, можна провести щеплення до березня. Для цього треба звернутися до сімейного лікаря. Вакцина від грипу не входить до календаря обов’язкових щеплень, тому її доведеться купувати самостійно.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button