Суспільство

Друкувати на 3D-принтерах — дешевше: на Миколаївщині виготовляють дрони для ЗСУ

На 3D-принтері "пташники" надрукували раму для моделі FPV-дрона-камікадзе

Цей материал також доступний

Інженери миколаївського зведеного загону Збройних сил України “Злі птахи” відправили на фронт близько двохсот дронів, проте основна робота полягає у вдосконаленні безпілотних літальних апаратів та розробці нових. Чимало деталей інженери друкують на 3D-принтерах. Про це кореспондентам “Суспільного” розповів інженер підрозділу Максим Олійник.

Друкувати на 3D-принтерах — дешевше, тому більшість елементів виготовляють саме в такий спосіб, говорить інженер Олександр Горбунов.

“На 3D-принтері можна надрукувати інший 3D-принтер, на 3D-принтері можна надрукувати майже повністю коптер — без залізних деталей, моторів чи іншого, але в цілому ця технологія дозволяє багато”, — зазначив інженер 3D-друку Олександр Горбунов.

Максим Олійник тримає у руках розроблену раму для дрона
Максим Олійник тримає у руках розроблену раму для дрона

Для прикладу, на 3D-принтері “пташники” надрукували раму для моделі FPV-дрона-камікадзе (від англійської first person vision — перегляд від першої особи — ред.). Це власна розробка “Злих птахів”.

“Цей проєкт в принципі готувався для системи з самонаведенням, тобто з наведенням на борту, із захопленням цілі. Так само він використовується і у звичайному FPV-режимі, має на своєму борту все, як інші FPV 7 дюймів. Виходить дуже жорстка конструкція, вібрації мінімальні”, — розказав інженер зведеного загону Максим Олійник.

Деталі для одного з перших прототипів дрона під кумулятивний боєприпас теж здебільшого надруковані у цій лабораторії.

“Сюди можна встановлювати або постріл від РПГ, або РКГ-3 — воно фіксується всередині корпусу, у процесі польоту має горизонтальне положення. Тобто, напрямок удару йде саме по напрямку руху самого дрона”, — пояснює інженер.

Інженер Олександр Воздвіженський показує дрон з 10-дюймовою рамою, який здатний нести заряд на відстань до 20 кілометрів.

“Дрон, який робився під скид. Хлопці з передової попросили у нас зробити декілька екземплярів. Наразі вони на завершальній стадії складання, незабаром поїдуть на фронт”, — каже Воздвіженський.

Дрон з 10-дюймовою рамою, який здатний нести заряд
Дрон з 10-дюймовою рамою, який здатний нести заряд

Інженери постійно шукають варіанти вдосконалення та застосування нових розробок від різних виробників. Наприклад, літак з функцією вертикального зльоту й посадки, говорить Максим Олійник, створений однією з китайських компаній. У зведеному загоні також роблять і власні крилаті моделі. Невеликий літак, каже інженер, може нести два кілограми боєприпасів і пролетіти до 30 кілометрів — більше, ніж будь-який дрон.

“Основний напрямок у нас зараз іде на нашу систему керування дроном дистанційно, з будь-якої точки планети, де є інтернет ми можемо запускати, піднімати і керувати дроном. Це вже у нас система випробувана, відтестована, в принципі вона працює, але зараз трохи пригальмувалась з недостатністю фінансування. Але ми працюємо над цим”, — розповів Максим Олійник.

“Я роблю програму, яка дозволить запускати дрони, ними керувати, бити кацапів віддалено, не піддаючи ризику саме FPV-операторів, тому що FPV-оператор – це дуже така ризикована робота, це ціль номер один”, — сказав інженер-програміст зведеного загону “Злі птахи” Влас.

Власна розробка інженерів "Злих птахів"
Власна розробка інженерів “Злих птахів”
Інженер-програміст зведеного загону "Злі птахи" Влас
Інженер-програміст зведеного загону “Злі птахи” Влас

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button