СуспільствоТема дня

В Корабельному хочуть назвати вулиці на честь загиблих Героїв і попрощатися з Тургенєвим

Топонімічна комісія закликає людей надавати свої пропозиції

Цей материал також доступний

У Миколаєві продовжує роботу топонімічна комісія. Так, 15 листопада 2023 року відбулось онлайн-засідання, під час якого були розглянуті питання по різним районам міста, серед яких є й вулиці Корабельного району. Хочеться зазначити, що топонімічна комісія не може вирішити і затвердити певну назву, а лише надає свою пропозицію.

На попередніх засіданнях комісією було затверджено список зі 171 назви вулиць, що потребують перейменування на основі результатів проєкту «Деколонізація: переосмислення імперського минулого в публічному просторі Миколаєва».

У виборі назв топонімічних об’єктів комісія спиралась на географічне розташування та історію. Комісія також працює над усуненням дублювання назв. Також комісія рекомендує увіковічнити у назвах діячів української культури й історії всеукраїнського та місцевого значення. Серед пропозицій – називати вулиці іменами полеглих у російсько-українській війні ще з 2014 року.

15 листопада під час засідання комісія прибрала ті питання, які потребують уточнення. Одним із таких є провулок Зорге, що розташований в Корабельному, оскільки його вже було перейменовано на… вулицю Литовську.

“В Корабельному районі відповідно до містобудівної документації є тільки провулок Зорге, вулиці як такої немає. Її будемо прибирати з реєстру її не існує, там є тільки провулок”, – пояснила Лідія Баранчук.

“Назва (Литовська) закріпиться за топонімічним об’єктом, а чим буде – провулком чи вулицею – так вже архітектура розбереться”, – висловився Олександр Тригуб.

Провулок Комарова запропонували перейменувати відповідно до базової вулиці Рибної та дати йому назву провулок Рибний.

Як зазначив заступник голови топонімічної комісії Євген Гомонюк, “з Корабельного багато захисників”, тому перевагу в перейменуванні вулиць надавали саме на честь полеглих Героїв:

  • провулок Командира Смирнова – на честь легендарного льотчика генерал-лейтенанта Василя Нікіфорова;
  • вулицю Уральську рекомендували перейменувати на Олега Хлібного (який окрім того, що захищав Україну, є представником заводу “Океан”);
  • вулицю Космонавта Волкова – на честь Героя, який служив у військовій частині в Кульбакіно Григораша Гліба;
  • вулицю Космонавта Бєляєва – на честь військового Анатолія Ліхтарика.
Провулок Командира Смірнова
Провулок Командира Смірнова хочуть перейменувати на честь легендарного льотчика Василя Нікіфорова

Вулицю Генерала Цвєтаєва пропонують перейменувати на Естонську в знак вдячності за підтримку та допомогу Україні.

“Тут поруч з цією вулицею є вулиця Балтійська. В Корабельному вже є Литовська, можливо щось з балтійських наших партнерів – Естонська або Латвійська”, – зазначив під час обговорення Гомонюк.

Також вулицю Глінки пропонують перейменувати на Медиків, оскільки на перетині вулиці Металургів та Глінки розташований відомий медичний центр:

“Там “Південний” медичний центр досить відомий, потужний центр, їм буде приємно”, – запропонував Юрій Котляр.

“Ця назва вшановує саме людей”, – зазначили в обговоренні назви.

Вулицю Станіславського пропонують перейменуватм на відомого режисера Параджанова.

Провулок Лєрмонтова (що розташований в мікрорайоні Шорока Балка) – на Фізеляжний.

Як зазначили в комісії, у місті залишили назви російських діячів, таких як Чайковського (Інгульський район), Менделєєва та Гагаріна (Корабельний район), оскільки були петиції містян щодо збереження цих назв.

А ось вулицю Тургенєва, що знаходиться в мікрорайоні Широка Балка, планують перейменувати, однак поки пропозиції щодо назви комісія не підібрала.

Представники комісії наголошують на тому, щоб містяни проявляли ініціативу:

“Я кажу всім: не чекайте, поки топонімічна комісія щось запропонує. Свої пропозиції надавайте до того, як комісія напрацює. Можна написати листа на ім’я міського голови, і нам в топонімічній комісії буде легше, коли ми бачимо, що хочуть люди. Вони мешкають на цій вулиці і мають право сказати свою думку”, – закликав містян бути більш активними начальник управління з питань культури та охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради Юрій Любаров в ефірі телеканалу «МАРТ».

Читайте також:
Позбутися вулиць Українки, Хмельницького в Корабельному… Пропозиції топонімічної комісії

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button