Суспільство

Туберкульоз: Миколаєву загрожує хвиля захворюваності

Містянам радять вчасно проходити обстеження. ВІДЕО

Цей материал також доступний

У Миколаєві на фоні війни погіршилась ситуація з захворюваністю на туберкульоз. Про це в ефірі телеканалу «Март» розповіла начальниця управління охорони здоров’я Миколаївської міської ради Ірина Шамрай, – повідомляє 15 листопада 2023 року Миколаївська міська рада.

Цьому, у тому числі, сприяє ситуація в країні, адже багато людей вимушені залишити свої домівки та жити в непристосованих умовах:

“Нас очікує хвиля захворюваності на туберкульоз, яка вже сьогодні набирає обертів. Цього року по Миколаєву зареєстровано 7 випадків захворюваності у дітей до 18 років. Абсолютно нормальні та соціально благополучні родини, але, на жаль, реєструємо ми випадки туберкульозу”.

Минулого року, уточнює Шамрай, не було випадків захворювання на туберкульоз у дітей. Це пов’язують з тим, що вони, в більшості, виїхали за межі міста. Зараз же сім’ї з дітьми повертаються до Миколаєва, проходять обстеження в сімейних лікарів, які реєструють хворобу.

Підвищується рівень захворюваності на туберкульоз і серед дорослих.

“Користуючись нагодою, хочу звернутися до миколаївців. У нас є діагностичне обладнання, працює Центр соціально значущих хвороб, в якому багато пацієнтів проходять амбулаторне лікування вперше діагностованого туберкульозу.

Сьогодні вимоги до наших закладів, щоб 65% пацієнтів починали та закінчували лікування амбулаторно. Це можна зробити тоді, коли захворювання виявляється на початковій стадії, коли пацієнт відповідально відноситься до свого стану, до лікування.

На жаль, у нас у багатьох людей захворювання виявляють уже в тяжкій формі, що не дає їм змогу лікуватись амбулаторно”, – повідомила начальниця управління.

Ірина Шамрай зазначає, що лікарні міста забезпечені всіма необхідними препаратами, їх пацієнти отримують безкоштовно. Але, щоб точно виключити у себе туберкульоз, радять звернутись до сімейного лікаря та пройти обстеження. Якщо є симптоми: кашель, що тримається більше двох тижнів, довготривалі болі в суглобах, лікар має направити пацієнта на дообстеження.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button