Суспільство

БЕБ розслідує дві справи, пов'язані з розтратою коштів на зупинки-укриття в Миколаєві

Аудитори перевірили питання законності закупівлі 14 павільйонів

Цей материал також доступний

З’ясуванням законності витрачання коштів під час будівництва захисних споруд на зупинках у Миколаєві займається Бюро економічної безпеки.

Про це на брифінгу у вівторок, 14 листопада 2023 року, повідомив заступник начальника управління Південного офісу Держаудитслужби в Миколаївській області Анатолій Войченко, відповідаючи на запитання кореспондента «Новин-N» про результати перевірок, які проводила з цього питання Держаудитслужба.

“Щодо питання про перевірку двох закупівель, проведених цього року на КП «Миколаївелектротранс», а саме закупівлі павільйонів-укриттів на транспортних зупинках та електроенергії. За цими матеріалами триває слідство БЕБ України щодо двох кримінальних проваджень. Тому надання інформації про перевірки можливе лише після письмового дозволу слідчого та в обсязі, визначеному слідчим органом”, – сказав Анатолій Войченко.

Згідно з інформацією, опублікованою на сайті управління Південного офісу Держаудитслужби в Миколаївській області, загалом аудитори перевірили питання законності закупівлі 14 павільйонів на суму понад 15 млн грн безпосередньо на об’єкті контролю – КП «Миколаївлектротранс», а також шляхом проведення зустрічних звірок у контрагентів – виконавців та субвиконавців робіт.

“З урахуванням усіх наданих та ненаданих документів та пояснень, фахівці управління дійшли висновку про зайвий перерахунок постачальнику ТОВ «Інженерно-будівельна фірма «ЕЛІТМАЙСТЕР» коштів на загальну суму 5,8 млн грн в результаті документально непідтверджених витрат”, – наголошується в публікації.

Так, закупівлю проведено на виконання двох рішень виконавчого комітету Миколаївської міської ради (без використання електронної системи закупівель на підставі ухвали Кабінету Міністрів України № 1178 від 12.10.2022).

Рішенням від 26.09.2022 №516 затверджено перелік зупинок у Миколаєві (34 місця), визначених для встановлення павільйонів. «Електротрансу» було доручено вжити заходів щодо їх встановлення. Подальшим рішенням від 11.10.2022 № 549 «Електротранс» був зобов’язаний вжити заходів щодо монтажу та облаштування павільйонів відповідно до проєктної документації та вимог чинного законодавства.

Обидва рішення, з метою забезпечення їх законного виконання, містять низку посилань на нормативно-правові акти, у тому числі на порядок створення, утримання фонду захисних споруд цивільного захисту, вилучення таких споруд із фонду та ведення його обліку, затвердженого постановою КМУ від 10.03.2017 №138 та наказ МВС України від 09.07.2018 №579 «Про затвердження вимог з питань використання та обліку фонду захисних споруд цивільного захисту».

“Законність виконання рішень міськвиконкому – будівництво на певних зупинках саме захисних споруд цивільного захисту відповідно до ДБН В.2.2-5-97, якими визначено конкретні вимоги до швидкозведених захисних споруд.

Проте технічна документація на павільйони, виготовлена ​​фізичною особою – підприємцем на замовлення Електротрансу, не є проєктною, не враховує ДБН В.2.2-5-97 «Захисні споруди цивільного захисту», а розроблена з урахуванням окремих державних будівельних норм, не пов’язаних із захисними спорудами цивільного захисту. Не проводилася експертиза на міцність та випробування вибухостійкості конструкції. Натомість бралися до уваги лише ступінь навантаження та впливу, розраховані для ваги снігового покриву та вітрового тиску, а не з урахуванням впливу ударної хвилі.

Механізмом створення захисних споруд шляхом будівництва передбачено визначення реальної вартості будівництва. Водночас Електротранс безпідставно визначив предмет закупівлі як товар (хоча насправді це будівельні роботи). Замовник самоусунувся від контролю за ефективним та раціональним використанням коштів”, – вважають у відомстві.

Після укладання договору на спорудження «Електротрансом» павільйонів, з бюджету міста Миколаєва виділено 32 млн грн як внески до статутного капіталу підприємства (7,7 млн ​​– наприкінці жовтня та 24,3 млн – у середині грудня 2022 року). Загалом виконкомом міськради протягом 2022 року було перераховано 133 млн грн до статутного капіталу «Електротрансу».

“При цьому виконком міг би самостійно здійснити цільову закупівлю будівництва цих захисних споруд за рахунок бюджетних коштів, визначивши Замовником відповідний підрозділ, або той самий КП «Миколаївелектротранс».

Під час перевірки не було надано документів, що підтверджують очікувану вартість закупівлі, визначену для виконання робіт. ТОВ «ІБФ «ЕЛІТМАЙСТЕР» не володіє персоналом, відповідними потужностями та обладнанням для виконання зазначених робіт і безпосередньо їх не виконувало.

Під час зустрічної звірки в «Елітмайстрі» на підтвердження понесених витрат товариством надано копії оборотно-сальдових відомостей за розрахунками з 10 контрагентами та копії 8 договорів із субвиконавцями. Жодних первинних підтверджуючих документів (платіжних доручень, актів виконаних робіт, накладних, специфікацій тощо) надано не було.

Всупереч вимогам рішень виконкому Миколаївської міської ради не забезпечено створення захисних споруд цивільного захисту у порядку, передбаченому законодавством. Освоєні кошти використано непрозоро, з недотриманням чинних вимог, у зв’язку з чим втрачені комунальні ресурси”, – розповіли у відомстві.

 

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button