Суспільство

409 миколаївських сімей, чиє житло зруйноване війною, потребують розселення - норвержці допоможуть їм

Це так звані "внутрішні ВПО"

Цей материал також доступний

Миколаїв продовжує співпрацю з іноземними партнерами. В рамках цього 13 листопада 2023 року відбулась нарада з представниками НУО «Норвезька рада у справах біженців», – повідомили в міськраді.

З виконувачем обов’язків програмного менеджера Південного офісу Аумен Ал-Яваді, менеджером напрямку відбудови укриттів Кобою Цірамуа та керівницею відділу продовольчої безпеки та життєзабезпечення Людмилою Трегубенко зустрілись перший заступник Миколаївського міського голови Віталій Луков, заступник мера Анатолій Петров, начальник управління капітального будівництва Олексій Савчук та радник міського голови з питань безпеки життєдіяльності Олександр Герасименя.

Представники міжнародної організації розповіли про свою роботу в Миколаївській області, адже вони зосереджувались на допомозі мешканцям саме віддалених населених пунктів. Але наразі планують розширити свою діяльність і безпосередньо на місто Миколаїв. Яка саме необхідна підтримка і чим іноземні партнери можуть бути корисними нашому місту, обговорили в межах зустрічі.

Представники «Норвезької ради у справах біженців» анонсували, що напередодні зими стартують два проєкти з підтримки внутрішньо переселених осіб, до яких мають намір включити і місто Миколаїв.

Так, організація планує покрити потреби 300 домогосподарств в теплому одязі та інших речах, необхідних під час холодної пори року.

А також буде надаватись допомога в оплаті оренди житла сім’ям, які не можуть собі цього дозволити. Передбачається, що найбільш вразливим категоріям населення видаватимуться кошти на півроку вперед, щоб вони могли зосередитись на пошуку роботи та інших потребах, щоб не бути залежними від гуманітарної допомоги.

У відповідь на це Анатолій Петров нагадав, що Миколаїв інтенсивно обстрілювався 229 днів, через що у місті пошкоджено 1090 багатоповерхівок і 1176 будинків приватного сектору. На обліку стоять 409 сімей, яких називають внутрішніми ВПО. Тобто це миколаївці, але вони потребують розселення в межах міста через неможливість проживання в пошкодженому житлі.

«Це люди, які орендують житло, у яких або приватні будинки розбиті, або знищено цілі під’їзди. Їх можна було б включити в цю програму підтримки і передати ці кошти на оренду житла. Це була б конкретна допомога», – запропонував Петров.

Іноземні партнери підтвердили, що така допомога можлива і попросили надати їм списки людей.

Інший напрямок, в якому міська рада пропонує співпрацю, – це облаштування захисних споруд. Олександр Герасименя повідомив, що в місті є 93 комунальних сховища, які не забезпечені фільтро-вентиляційним обладнанням. Його раніше виробляли в росії, а єдине підприємство вітчизняне, яке цим займається, не справляється з навантаженням.

Іноземні гості зазначили, що це дуже цікава для них інформація, адже на наступний рік «Норвезька рада у справах біженців» розглядає можливість підтримки бомбосховищ. Вони попросили надати лист-запит з усією технічною інформацією, що саме потребує Миколаїв, щоб розглянути його і визначити можливість допомоги. Так само домовились про запит на встановлення спеціальних підйомників для людей з інвалідністю в утриттях.

Віталій Луков також розповів, що спільно з одеською організацією «10 квітня» та Всесвітньою радою ООН з підтримки біженців у миколаївському гуртожитку відремонтували побутову кімнату та 5 кімнат для внутрішньо переміщених осіб. Але не вистачило фінансів для наповнення цих кімнат меблями та м’яким інвентарем. Іноземним партнерам запропонували посприяти цьому.

Луков додав, що міську раду цікавить співробітництво у будівництві соціального житла для осіб, які переїжджають до нашого міста, адже Миколаїв готовий стати для них новим домом.

Іноземні партнери запевнили, що розглянуть всі пропозиції, які надійшли під час зустрічі, а також готові координувати майбутню співпрацю.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button