Пригоди

Намагалась онлайн оформити соцдопомогу: на Миколаївщині жінка втратила 145 тисяч гривень

Поліцейські Первомайщині встановлюють шахраїв

Цей материал також доступний

Гроші з банківської картки потерпілої зникли після того, як вона перейшла за посиланням про нібито виплату грошової допомоги. За фактом шахрайських дій слідчі відкрили кримінальне провадження.

Про це повідомляє відділ комунікації поліції Миколаївської області.

“Вчора, 10 листопада, до Первомайського районного відділу поліції звернулась 56-річна мешканка Первомайської громади з повідомленням про те, що стала жертвою шахраїв.

Зі слів жінки, на сторінці однієї із соцмереж вона побачила оголошення про можливість отримання грошової допомоги. Жінка перейшла за посиланням. Головною умовою отримання грошової допомоги була необхідність вказати свої персональні дані, в тому числі, дані банківської картки. Виконавши всі умови, через деякий час жінка виявила, що з її рахунку було знято 145 тисяч гривень”, –

За вказаним фактом слідчі відкрили кримінальне провадження за ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України «Шахрайство». Санкція статті передбачає позбавлення волі до 12 років.

Поліція вкотре нагадує, якщо ви, заповнюючи заявку, дійшли до розділу, де вас просять ввести дані банківської картки – зупиніться і вийдіть із даної вебсторінки, навіть, якщо вона нагадуватиме відомий сайт банку чи іншої установи. Це так званий фішинг – вебресурс, який виманює реквізити платіжних карток під виглядом надання неіснуючих послуг.

Як захиститися та перевірити справжність оголошення:

  • на офіційних державних (неурядових, волонтерських) ресурсах (із верифікацією) впевнитись, що така виплата існує і ви підпадаєте під критерії отримувачів таких виплат;
  • звертайте увагу на наявність протоколу HTTPS, особливо, якщо на такому ресурсі вводяться відомості щодо банківських карт або інших платіжних інструментів;
  • уникайте будь-яких форм вводу інформації про банківську картку, її авторизаційні дані (логін, пароль особистого кабінету від онлайн банкінгу) на будь-яких сайтах. Якщо в цьому все ж є необхідність – користуйтесь вказаною функцією тільки на відомих вам сайтах, при цьому перевіряйте їх автентичність.

У разі, якщо ви потрапили у пастку шахраїв, телефонуйте на спецлінію 102 або подайте звернення на сайті кіберполіції – https://ticket.cyberpolice.gov.ua/.

Будьте уважними та обережними, не дайте шахраям жодного шансу збагатитись за ваш рахунок!

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button