Суспільство

Камери, встановлені в Миколаєві, виявили багато правопорушників, які зараз цікавлять СБУ

"Це розумні системи зі штучним інтелектом"

Цей материал також доступний

У Миколаєві проект “Безпечне місто” розділили на чотири етапи, які планують реалізувати за кілька років. До кінця 2023 року встановлять 150 камер у майже 90 точках Центрального та Заводського районів міста. Станом на жовтень 2023 року триває перший етап. Про це розповів начальник відділу стандартизації та впровадження електронного управління міської ради Дмитро Канарський, – передає “Суспільне”.

За його словами, з початком повномасштабного вторгнення рф на територію України проект відеоспостереження “Безпечне місто” скоригували. Фахівці налаштували систему, щоб вона допомагала виявляти погрози.

“Суттєво збільшили кількість “номерних” камер, які фіксують реєстраційні знаки автомобілів, що проїжджають на певних ділянках міста. Адже за час війни ця система відеоаналітики себе дуже зарекомендувала, вона автоматично розпізнає автотранспортні засоби. Виявили багато правопорушників, які зараз більше цікавлять навіть не поліцію, а Службу безпеки України”, – каже Дмитро Канарський.

2023 року в Миколаєві планують запровадити першу з чотирьох черг будівництва нових ділянок,  каже чиновник. Етапи проекту визначено за територіальним принципом. Кількість камер збільшуватиметься: встановлюватимуть нові та не зніматимуть старі.

“Кількість камер на точках однакова. А територіально, бо будуватиметься мережа від нашого обладнання, яке в центрі міста. Тому ми закриємо Центральний та Заводський райони частково, а наступні черги вже покриють Інгульський та Корабельний райони. Ми будуємо ще й мережу волоконно- оптичну для підключення камер. Тому що зараз більшість камер включені за допомогою місцевих вайберів фіксованого зв’язку”, – зазначив Дмитро Канарський.

Окрім безпеки, система ще задовольняє потреби Департаменту ЖКГ, комунальних підприємств, Служби оперативного реагування. Побудова систем відеоспостереження – це перший крок до створення “Смарт-сіті” – розумного міста.

Начальник управління інформаційно-аналітичної підтримки Головного управління Нацполіції України в Миколаївській області Сергій Сухляк стверджує, камери відеоспостереження сприяють профілактиці та запобіганню порушенням, розкриттю злочинів.

“Це розумні системи зі штучним інтелектом, які можуть розпізнавати особи, номерні знаки, марку, модель, колір транспортного засобу в потоці. землі, проникнення на певні території, виявляти пожежі тощо”, – каже Сергій Сухляк.

В умовах повномасштабної війни така система допомагає документувати військові злочини військових РФ, встановлювати конкретних осіб, які вчинили або причетні до злочинів, виявляти та знешкоджувати диверсійно-розвідувальні групи, колабораціоністів, коригувальників вогню тощо.

“Ми з початку війни за допомогою систем відеоспостереження встановили багато негідників, які коригували вогонь по місту, наводили ракети на будинки. І могли б набагато більше зробити, якби ця система була потужною. Є надія, що ситуація покращиться. Головне тепер, щоб система була збудована, і Миколаївська міська рада вчасно та в повному обсязі забезпечувала фінансування”, – розповідає Сергій Сухляк.

Поліцейський пропонує створити єдину обласну систему відеоспостереження, до якої можна було б підключити камери, які вже встановлені в громадах області.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button