ПолітикаСуспільство

"Статки не для загалу": що приховали миколаївські депутати, проголосувавши за закриті декларації

Повномасштабна війна не завадила миколаївським нардепам придбати нове майно

Цей материал також доступний

Усі народні депутати, обрані до Верховної Ради від Миколаївської області, підтримали законопроєкт про поновлення обовʼязкового декларування, при цьому майже одноголосно вони проголосували і за закриття своїх декларацій від суспільства. І хоча після різкої реакції громадськості публічне звітування посадовців все ж повернули, Nikcenter поцікавився у нардепів, чим вони керувалися, ухвалюючи рішення, розкритиковане антикорупційними інститутами. А ще – дослідив, як змінилися статки миколаївських народних обранців за час їхньої роботи на благо українського народу.

Повномасштабна війна не завадила миколаївським нардепам придбати нове майно, хоча Олександра Гайду було обрано до Верховної Ради по мажоритарному округу на Миколаївщині, обзавівся він новою нерухомістю в сусідньому регіоні. Ба більше, родина депутата від “Слуги народу” цьогоріч придбала там не одне житло.

Нардеп Гайду нещодавно прикупив великий будинок з басейном і дві квартири в Одесі

Згідно з відомостями із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, народний обранець став власником квартири площею 39 квадратів в одеській новобудові “Аквамарин” у серпні 2022 року. Його дружина Вікторія Маркова придбала квартиру в цьому ж житловому комплексі вже в березні цього року.

Площа житла, записаного на дружину нардепа Гайду, склала 75 кв. м. На сайтах із продажу нерухомості пишуть, що двокімнатні квартири із аналогічною площею у цьому ЖК продаються за 50-60 тис. доларів.

Новобудова розташована на Фонтанській дорозі, поблизу узбережжя, тому з вікон житлового комплексу відкривається вид на море.

“Новий будинок розташований у тихому та престижному місці біля самого моря. Дворівневий паркінг. У комплексі своя інфраструктура: два супермаркети, школа раннього розвитку, кафе, банк, ресторан на даху, аптека, салон краси, спортивний комплекс із басейном”, – йдеться в оголошенні з продажу квартир.

Житловий комплекс, у якому родина нардепа Гайду придбала квартири
Житловий комплекс, у якому родина нардепа Гайду придбала квартири

Крім нового майна, придбаного під час війни, напередодні, у серпні 2021 року Олександр Гайду став власником “скромної” дачі в Одесі. Поблизу моря народний депутат придбав дачний будинок загальною площею 337 квадратів із басейном. Трохи згодом, у вересні та жовтні 2021-го, Гайду став власником ще двох земельних ділянок для індивідуального дачного будівництва на додачу.

Олександр Гайду став одним із нардепів Миколаївщини, які не голосували за правку 371, що передбачала негайне відкриття декларацій посадовців після поновлення обовʼязкового звітування. Nikcenter звернувся до “слуги народу” із офіційним запитом на коментар. Журналістів цікавило: чим керувався народний обранець, відмовляючись відкривати декларації, та чи відчуває він свою персональну відповідальність перед українським суспільством за таке рішення. Проте нардеп Гайду запит журналістів проігнорував.

Земля для чоловіка-латифундиста

Склала компанію Олександру Гайду у придбанні нерухомості під час повномасштабної війни й інша народна депутатка з Миколаївщини – Ірина Аллахвердієва, яка віднедавна носить нове прізвище – Кормишкіна. Обрана за списком “Слуги народу” нардепка цьогоріч стала власницею вражаючої кількості землі.

У травні 2023 року на народну обраницю записали 7,7 га землі на Миколаївщині. А у серпні до них додалися ще не мало-не багато – 92 гектари у Первомайському районі. Цю ділянку вона, судячи з відомостей з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, здає компанії свого новоспеченого чоловіка Юрія Кормишкіна “ПАЕК-АГРО”. До речі, у лютому 2022-го, напередодні повномасштабного вторгнення росіян, відповідно до відомостей з реєстру, латифундист Кормишкін став власником семи нових земельних ділянок.

Раніше журналісти Bihus.info виявили, що під час повномасштабної війни Ірина Кормишкіна придбала елітний Mercedes-Benz S500L 2021 року випуску. В коментарі журналістам нардепка заявляла, що автівка обійшлася їй лише в 1 млн грн, тобто нібито в чотири рази дешевше за її ринкову вартість.

Mercedes-Benz S500L 2021 року
Mercedes-Benz S500L 2021 року

Також на початку 2022 року Кормишкіна задекларувала подарунок у грошовій формі у сумі 14,3 млн грн. Після цього Вищий антикорупційний суд за заявою Центру протидії корупції зобовʼязав генпрокурора відкрити щодо нардепки справу через її можливе незаконне збагачення.

Ірина Кормишкіна за правку про негайне відкриття декларацій посадовців також не голосувала. Запит Nikcenter на коментар депутатка також проігнорувала.

Дорогі придбання родичів

За час роботи миколаївських народних депутатів у Верховній Раді змінився не лише їхній майновий стан, а й їхніх найближчих родичів.

Після обрання Ігоря Копитіна до парламенту у 2021 році його брат Володимир уподобав столицю, де став власником трикімнатної квартири площею 145 кв. м та паркомісця у Печерському районі. Житло з аналогічною площею у ЖК “Бульвар Фонтанів”, згідно з оголошеннями з продажу квартир, у 2023 році оцінюють у близько 20 млн грн.

Житловий комплекс у Києві, де має квартиру брат нардепа Копитіна
Житловий комплекс у Києві, де має квартиру брат нардепа Копитіна

Цікаво, що, на відміну від брата-депутата, офіційно Володимир Копитін не має автівки. Натомість – володіє житлом та бізнесом у Миколаєві. А в той же 2021 рік, крім майна у Києві, придбав ще й нежитлові приміщення майстерні на Миколаївщині. Ані сам Ігор Копитін, ані його дружина та діти новим майном офіційно не обзавелися.

Поблизу столиці після обрання до Верховної Ради придбав нове майно і нардеп Максим Дирдін з дружиною Іриною. На парламентаря записали гараж в Ірпені, а на його дружину – дві квартири на 30 і 27 квадратів у Петропавлівській Борщагівці. До того, у грудні 2019 року, дружині депутата подарували нежитлове приміщення на 66 кв. м у Софіївській Борщагівці на Київщині.

Жодної власності після обрання до парламенту не зʼявилося в Олександра Пасічного, який серед інших миколаївських нардепів мав чи не найбільше нерухомості. Та журналісти Nikcenter звернули увагу на дороговартісну покупку його старшого сина. У 2020 році, згідно з даними з Реєстру МВС, Станіслав Пасічний став власником елітного Mercedes-Benz GLE 2020 року випуску. Вартість такої машини складає близько 100 тис. доларів – дорожче вартості квартири в одеській новобудові, придбаної дружиною Олександра Гайду.

Mercedes-Benz GLE 2020 року випуску
Mercedes-Benz GLE 2020 року випуску

Жодного нового майна офіційно не було оформлено на нардепів Артема Чорноморова і Ігоря Негулевського, так само, як і на їхніх найближчих родичів.

Відповідальність перед суспільством

Через воєнний стан, запроваджений в Україні, посадовців та депутатів звільнили від обовʼязкового декларування. Проте вони могли звітувати про свої статки і доходи за власним бажанням. Серед народних обранців, які добровільно подавали декларації, за даними Чесно, не було жодного миколаївського нардепа.

Зрештою, влітку цього року парламентарі почали активно працювати над поновленням декларування. Щоправда, зі змінами, зокрема, відстрочкою оприлюднення звітів про доходи на загал ще на рік або до кінця дії воєнного стану. Напередодні засідання парламенту на сайті Нацагентства з питань запобігання корупції було оприлюднено застереження: ухвалення Верховною Радою законопроєктів, серед яких – про зміни в порядку декларування – стане кроком назад в антикорупційній реформі України.

Змінити ситуацію мала правка 371, запропонована головою комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики Анастасією Радіною, яка передбачала негайне відкриття декларацій для суспільства. Проте цю правку підтримали лише 199 нардепів, серед яких усього двоє – з Миколаївщини. Йдеться про “слуг народу” Артема Чорноморова та Ігоря Копитіна. Решта ж народних депутатів, обраних від Миколаївщини, – не голосувала за неї.

Nikcenter звернувся з офіційним запитом до всіх миколаївських нардепів, поцікавившись: чим вони керувалися, підтримуючи непублічне декларування, та чи відчувають свою відповідальність перед суспільством за ухвалене рішення. На наш запит відповіли лише двоє – Олександр Пасічний та Артем Чорноморов.

“Моя власна позиція щодо підтримки цього законопроєкту базується на переконанні в його стратегічній важливості для нашої країни в контексті боротьби з корупцією. Ураховуючи високий рівень запитів і очікувань суспільства, в тому числі моїх виборців, на публічність декларацій, я підтримав правку народного депутата України Радіної Анастасії Олегівни, яка мала на меті зробити декларації публічними. На жаль, ця правка не зібрала необхідної кількості голосів для прийняття”, – відповів Артем Чорноморов.

Відмова нардепів відкривати декларації під час війни призвела до різкої реакції суспільства. Військовослужбовець батальйону “Вовки да Вінчі” Олександр Ябчанка зареєстрував на сайті президента петицію з закликом ветувати ухвалений Верховною Радою закон. Український захисник, який на той момент перебував на лікуванні після поранення, отриманого на фронті, назвав рішення парламенту ганебним. Петицію, ініційовану Олександром Ябчанкою, за лічені дні підтримали понад 83 тисячі українців. Відреагував на неї зрештою і Володимир Зеленський.

“Заветував прийнятий Верховною Радою закон, у якому були обмеження електронного декларування. Причину цього вето, думаю, всі чудово розуміють. Декларації мають бути відкритими одразу. Не через рік, а вже зараз реєстр треба відкривати”, – повідомив президент.

Журналісти поцікавились у народних обранців і тим, як вони оцінюють реакцію суспільства на їхнє рішення про непублічне декларування. Та Олександр Пасічний, який не підтримав публічне декларування, уникнув відповіді на питання щодо відповідальності перед суспільством. Натомість зазначив, що парламент вже проголосував за пропозиції президента, серед яких – негайне відкриття декларацій.

“18 вересня на засіданні Комітету з питань антикорупційної політики його члени проаналізували та обговорили пропозиції Президента… і ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти пропозиції Президента України та Закон в цілому”, – зазначив нардеп Пасічний.

20 вересня, згідно з результатами голосування, за пропозиції президента проголосував 341 народний депутат. Усі миколаївські “слуги народу” тепер підтримали відкриття декларацій до завершення воєнного стану, крім Ігоря Копитіна, який був відсутній на голосуванні.

Попри спробу українських парламентарів ще на рік приховати від суспільства інформацію про свої доходи і статки, громадськість чітко продемонструвала нульову толерантність до будь-яких проявів корупції. Тепер народні обранці будуть змушені показати суспільству все, що нажили за останні роки, зокрема й за найважчі для країни півтора роки повномасштабної війни.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button