Пригоди

"Наш вклад у перемогу": після позбавлення "військового ПДФО" Миколаївщина недоотримає 2 мільярди надходжень

Гроші підуть на озброєння та боєприпаси

Цей материал також доступний

Зведений бюджет Миколаївської області недоотримає 2 мільярди гривень через те, що у місцевих бюджетів заберуть надходження у вигляді податку з доходів фізичних осіб з заробітних плат військових. Про це він повідомив під час онлайн-сесії Миколаївської міської ради заявив депутат міськради, голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

“За планом на 2024 рік Миколаївська область недоотримає 2 мільярди гривень, це зведений бюджет. Але я на це дивлюсь, як на вклад нашої області у розмірі 2 мільярди гривень, а також на 100 мільярдів гривень, які будуть закумульовані з усього військового ПДФО зі всієї країни, і підуть на виробництво вітчизняного озброєння та боєприпасів”, — сказав він.

Також він зазначив, що зараз розробляється формула, за якою у разі необхідності громади автоматично будуть отримувати дотації з державного бюджету.

“Будуть приводитися бюджети до 2021 року, коли не було повномасштабної війни, та підвищення стандартів. Це означає, що вистачить лише на першочергові потреби, як зарплата, комунальні послуги тощи. Питання в чому? Якщо навіть зараз залишили бюджети, то казначейство буде пропускати платежі лише на підтримку оборони, критичну інфраструктуру та обороноздатність. Тобто, проєкти розвитку не будуть працювати у 2024 році, навіть якщо б ПДФО залишили. Моя особиста думка, переконання — я впевнений, підтримують всі наші мешканці. Миколаїв і Миколаївська область — це приклад того, як потрібно себе поводити під час війни. У нас зараз по 2022 року більшість платежів йдуть саме на підтримку армії та її забезпечення”, — сказав він.

Крім цього, Кім вказав, що навіть без “військового ПДФО” у місцевих бюджетах буде достатньо коштів, щоб закрити базові потреби громад.

“Це тимчасова позиція, і гроші на те, щоб вижити, в нас будуть. І дивитися, що там хтось робить в інших областях – це їхня справа. Наша справа – показувати приклад і робити усе, що від нас залежить, щоб пришвидшити перемогу. Тому ніякої зради тут немає, ніхто не стоїть з протягнутою рукою, все буде прораховано. Буде направлено це по формулам безпосередньо на громади… Так, нам доведеться затягнути пояси. Так, ми зможемо витрачати гроші лише по певним статтям бюджету. Але при цьому буде створений резерв, щоб ми могли озброюватись на рівні країни”, — сказав він.

“Ми будемо зализувати рани після нашої перемоги. Я гадаю, навіть впевнений, що держава не забуде наші дії під час війни. Окрім цього, є окремі програми, які опрацьовуються на рівні держави, Кабінету міністрів, безпосередньо для Миколаївщини. Якщо нам повезе, то у нас буде все добре”, — додав він.

Нагадаємо:
Уряд запропонував Раді забрати у місцевих бюджетів військовий ПДФО та купити на нього зброю

“Звільнення людей і економія на воді”, – Сєнкевич написав про можливі наслідки реалізації ідеї уряду забрати у міста “військовий” ПДФО. На що одна з місцевих мешканок відповіла:

“Для чого ви, Мере, лякаєте людей постачанням води? Вам скільки виділяли коштів на водовідновлення і на очистку води, що можна вже було золоті труби прокласти. Всі розуміють ситуацію з водогоном, але ж не можна людей діставати за живе. А те, що забирають військовий збір до бюджету країни, бо не треба було їх транжирити на що попало. Обуренню немає меж, коли дивишся, як у Заводському районі “косять” сухе листя на узбіччі, або знімають новий асфальт, щоб покласти ще новіший. Вам міська громада довірила управління містом, то вона з Вас може і спитати”.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button