Суспільство

У Миколаєві знову запрацював центр допомоги постраждалим від насильства дітям

Послуги Барнахусу абсолютно безкоштовні

Цей материал також доступний

У Миколаєві відновив роботу Барнахус – центр для дітей, які постраждали від насильства або стали його свідками, про що повідомляє пресслужба Миколаївської міської ради.

“Миколаївський центр є другим в Україні, він створений у співпраці міської ради, ООН (UNICEF) в Україні та благодійного фонду “Українська фундація громадського здоров’я”. Заклад відкрили ще до повномасштабного вторгнення, на початку 2022 року. Проте через військові дії на території України та постійні обстріли міста він припинив свою роботу, а кілька місяців тому знову запрацював”, – йдеться у повідомленні.

Барнахус є структурним підрозділом Миколаївського міського центра соціальних служб. Центр наслідує скандинавську модель надання соціальних послуг дітям, яка спрямована на уникнення повторної травматизації та мінімізації наслідків тих подій, які вони пережили. У закладі створили безпечне середовище, де фахівці проводять роботу з постраждалими дітьми. Послуги надаються дітям до 18 років.

“В роботі спеціалісти застосовують виключно індивідуальний підхід, враховують особливості розвитку дитини. Використовують методики роботи, які не мають негативного впливу на психіку дитини та не травмують її. Це може бути арт терапія, різні діагностичні матеріали. Дитина може сама обрати зручний для себе спосіб надання інформації”, – пояснює заступниця директора, завідувачка відділення соціальної роботи в громаді Миколаївського міського центру соціальних служб Тетяна Гудима.

Барнахус працює за таким алгоритмом: правоохоронці виявляють акт скоєння насильства, щоб зібрати доказову базу, в тому числі і свідчення дитини, її приводять до центру. Тут із дитиною працюють психологи, їх завдання максимально корректно та у найменш травматичний спосіб з’ясувати, що трапилося.

“Дітям дуже важко розповідати знову і знову перед незнайомими людьми, що вони пережили. Вони проходили слідчих, психологів, різні служби. Коли з’явився центр Барнахус, такий формат дозволив переживати дітям ці обставини разом із досвідченим інтервюєром, який ставить питання відповідно віку дитини та її індивідуальним особливостям. Відповіді чують всі зацікавлені суб’єкти. Це мінімізує травматичність дитини, тому є дуже ефективною формою роботи”, – розповіла спеціалістка служби у справах дітей адміністрації центрального району міста Юлія Батовська.

За три місяці роботи Барнахусу в цьому році були зібрані свідчення чотирьох дітей. З питань безпеки та дотримання конфіденційності адреса центру не розголошується. Щоб отримати послугу, треба звернутися до поліції або міського центру соціальних служб. Послуги Барнахусу абсолютно безкоштовні.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button