Пригоди

Азербайджан офіційно оголосив про початок "антитерористичних заходів" у Карабасі

Для евакуації населення з небезпечної зони в Карабасі створили гуманітарні коридори

Цей материал також доступний

Азербайджан офіційно оголосив про початок “антитерористичних заходів” на території Нагірного Карабаху. Міністерство оборони Азербайджану заявило, що метою “антитерористичних заходів локального характеру” є “припинення провокацій”, роззброєння та виведення формувань збройних сил Вірменії з їхніх територій, забезпечення безпеки населення та відновлення конституційного ладу Азербайджану.

Для евакуації населення з небезпечної зони в Карабасі створили гуманітарні коридори та пункти прийому, заявили у Міноборони країни. При цьому Міноборони Вірменії заявило, що ситуація на кордонах відносно стабільна.

Повідомлення про це оприлюднили на сайті Міністерства оборони країни.

“З метою забезпечення положень Тристоронньої заяви, припинення широкомасштабних провокацій у Карабаському економічному районі, роззброєння та виведення формувань збройних сил Вірменії з наших територій, нейтралізації їхньої військової інфраструктури, гарантування безпеки мирного населення, що повернулося на звільнені від окупації території, цивільних службовців, залучених до будівельно-відновлювальних робіт, та наших військовослужбовців, а також відновлення конституційного ладу Азербайджанської Республіки, у регіоні розпочато антитерористичні заходи локального характеру”, — йдеться у заяві.

Водночас МЗС Азербайджану заявило, що єдиним шляхом до миру в регіоні є повне виведення вірменських військових з Карабаху та розпуск режиму в Степанакерті, повідомляє BBC з посиланням на РИА “Новости”.

Азербайджан запевняє, що цивільні об’єкти не є цілями, а обстріл ведуть по позиціях збройних сил Вірменії.

Телеграм-канали публікують відеозаписи вибухів, які чути у Степанакерті, столиці невизнаної республіки.

Як повідомляють місцеві ЗМІ, Азербайджан закрив повітряний простір для вірменських повітряних суден.

Вірменське агентство “Фактор” повідомляє, що азербайджанські збройні сили завдали удару по комплексу радіоелектронної боротьби вірменської армії біля Степанакерта. Також, згідно з повідомленнями агентства, Азербайджан застосовує безпілотники та важку артилерію.

“З вікна будинку у Степанакерті я бачу дим на пагорбі навпроти. Артилерія безперервно стріляє вже близько сорока хвилин”, – наводить “Фактор” слова місцевого журналіста Марата Ваняна.

Також повідомляють, що у місті оголосили повітряну тривогу.

Війна Вірменії з Азербайджаном закінчилася три роки тому, але мирний договір так і не підписали.

Азербайджан переміг у війні, що тривала 44 дні, і повернув собі частину території Карабаху і прилеглі до нього регіони, а в Нагірний Карабах, за домовленістю глав Азербайджану, Вірменії та Росії, увійшли російські миротворці. Вони контролюють територію Карабаху, де мешкають вірмени, та забезпечують їхню безпеку.

Вірменія погодилася майже на всі вимоги Баку, але натомість вимагала гарантій безпеки для вірмен Карабаху та повноцінних переговорів зі Степанакертом.

Щоб ліквідувати наслідки бойових дій, відкрити комунікації та налагодити вільне пересування транспорту, потрібен діалог між сторонами, а він просувається дуже повільно.

Повідомлення про збройні інциденти та випадки порушення припинення вогню (зокрема на кордоні Азербайджану з Вірменією) надходили кожні кілька днів.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button