Політика

Україна судитиметься з Польщею, Угорщиною та Словаччиною через заборону експорту агропродукції, - застміністра

Наша держава зобов’язалася затвердити контроль за експортом пшениці, кукурудзи, ріпаку й соняшнику, та їх це не влаштувало

Цей материал також доступний

Україна подасть до суду на Польщу, Угорщину та Словаччину через відмову скасувати заборону на ввезення української сільськогосподарської продукції. Про це в інтерв’ю Politico заявив заступник міністра економіки – торговий представник України Тарас Качка.

Ці країни в односторонньому порядку вирішили продовжити заборону на імпорт агропродукції з України, попри рішення Євросоюзу скасувати ембарго. ЄС закликав їх «бути конструктивними» щодо українського зерна. Качка зазначив, що така відкрита непокора Брюсселю з боку Польщі, Угорщини та Словаччини є не лише внутрішньою справою ЄС, але й викликала «найбільше системне занепокоєння», чи можуть міжнародні торгові партнери довіряти, що Брюссель говорить від імені ЄС.

«Протягом багатьох років Єврокомісія була організатором торговельних переговорів та інституцією торговельної політики для всього ЄС. І ми раніше працювали на цій основі. Системний підхід Будапешта і Варшави щодо ігнорування позиції інституцій ЄС у торговельній політиці, я думаю, це буде проблемою для ЄС загалом, тому що там немає єдності», — сказав Качка.

Як зазначається, Україна планує судитися з країнами у Світовій організації торгівлі, а не через власну торговельну угоду з ЄС.

«Я думаю, що весь світ повинен побачити, як країни-члени ЄС поводяться щодо торгових партнерів і власного Союзу, тому що це може вплинути й на інші країни», — сказав Качка.

Зазначимо, що Єврокомісія вирішила не продовжувати обмеження щодо української продукції, які мали тривати до 15 вересня. Натомість Україна зобов’язалася затвердити контроль за експортом чотирьох груп товарів — пшениці, кукурудзи, ріпаку й соняшнику, — щоб запобігти ринковим спотворенням у сусідніх країнах.

А втім, це все одно не влаштувало Угорщину, Польщу та Словаччину. Вони втрьох оголосили, що попри рішення Єврокомісії односторонньо продовжують заборону на імпорт українського зерна.

Румунія тим часом погодилася з компромісом Єврокомісії та заявила, що очікує від України презентації плану дій щодо заходів контролю за експортом зернових. Парламент Болгарії також зняв заборону на імпорт українського зерна.

За словами Тараса Качки, Словаччина просто продовжила попередню заборону ЄС на чотири групи товарів. Польща ввела додаткові заборони на українське борошно та корми. А Угорщина пішла ще далі, заборонивши ще 25 продуктів, про які раніше не йшлося, включно з м’ясом.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button